Nefes Darlığı, Günlük hayatta herkesin arada sıra da nefesi kesilebilir. Merdiven çıkarken, hızlı bir şekilde koşulduğu zaman ya da ağır bir fiiksel aktiviteden sonra nefes almak zorlaşır. Eğer bu durumların dışında nefes alıp vermede zorluk çekiliyor ise bu durum ciddi bir hastalığa işaret edebilir. Nefes darlığı hayatımızı zorlaştıran bir durumdur. Kişi her gün nefes alıp vermede zorluk çekiyor ise mutlaka bir doktara gitmelidir. Nefes darlığı bazı hastalıklara işaret eder. Başlıca ; akciğer ve kalp hastalıklarından ortaya çıkar. Bunun yanı sıra astım, zatürre koah ve panik ataktır.
Astım: Tozlu ve rütübetli ortamlar da sık olur. Günlük hayatta yaptığı.ız işler ve hava değişimlerinde de görülebilir. Bu hastalıkta nesef alıp verirken ıslık ve hışırtı gibi sesler verir. Böyle bir durumda doktora gidilmeli doktorun tavsiye ettiği hava sipreyleri kullanılır.
Zatürre: Bu hastalıkta oldukça dikkat edilmesi gerekwn ve çok iyi bakılması gereken bir hastalıktır. Bu kişiler antibiyotik ile tedavi görürler ve iyileşmesi beklenie. Zatürreye özellikle soğuk havalar da dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu hastalıkta soğuk şeyler yiyip içilmemelidir. Sadece kış ayların da değil yazın da dikkat edilmelidir.
Koah: Oldukça tehlikeli olan bir akciğer hastalığıdır. Genel de 50 yaşından sonra görülür. Kronik abstrüktif akciğer hastalığı olan kişiler de gece yatarken dikkat etmesi gerekir. Bu hastalık kişi uyurken nefes alıp vermesi zorlaşır.
Kalp krizi: Gögüs ağrısı eşliğinde oluşan gögüs ağrısı nefes darlığı kalp krizi durumların da önemli rol oynar. Bunun yanı sıra kalp yetmezliği olan hastalarda zayıf kalp kası, ciğerler de su birikintilerine neden olur. İnsanın yaşam kalitesini düşürerek nefes almassını zorlaştırır.
Nefes darlığı için bazı bitkilerden faydalana biliriz.
Nane: Özellikle nane nefes darlığına çok iyi gelen bir bitkidir. Nefesi açar rahat nefes alıp vermemizi sağlar.
Nasıl hazırlarız;
- İki su bardağı kaynamış su
- Üç çay kaşığı kuru nane ( bir tutam taze nane de olur)
Kaynatılmış olan suya naneyi koyalım ve demlemeye bırakalım ( ama kaynatmayalım). Beş dakika yerterli olacak. Demlendikten sonra bir süzğeç ile süzelim. Bu karışımdan hergün bir bardak içelim. Demlenmiş nane nefes darlığına iyi geldiği gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarına da iyi gelir.
Keçi boynozu: nefes darlığın problerin de en yayğın olarak kullanılan bitkilerin başında gelir.
Keçi boynozu kürü; 6-7 adet keçi boynozu alalım ve yıkayalım. Yıkadıktan sonra küçük parçalar halinde kıralım. Sonra yarım litre kaynayan suyun içine atın ve 7-8 dakika kadar kaynatın. Sonra ocaktan alın ve cam bir kavonoza suyu süzülür. Bu kürü buzdolabın da saklamayın. Üç gün için de bitirmek gereklidir. Her gün sabah kahvaltıdan ve akşam yemeğinden önce ac karnına bir çay bardağı için. Bu küre 20 gün boyunca hiç ara vermeden devam edin.
Not: Keçi boynozu yoğin besinler içermektedir. Bundan dolayı başka bir hastalığınız var ise dikatli kullanmalısınız. Şeker, tansiyon ve benzeri hastalıklar da olumsuz yönde etkiler.