Nefes Alamama Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Nefes Alamama Belirtileri ve Tedavisi

Nefes alamama (dispne), birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Solunum sisteminin vücudun oksijen ihtiyacını karşılamakta yetersiz kaldığı durumlarda nefes darlığı ortaya çıkar. İster arada bir ister her gün sık sık meydana gelsin, nefes darlığı tedirgin edici bir durumdur. Sebebini anlayamadığı şekilde nefesi kesilen bir kişinin bu durumdan dolayı kaygılanması da normaldir. Efor sarf edilmediği ya da aşırı sıcaktan rahatsız olunmadığı halde, yani neden kaynaklandığı belli olmayan nefes alamama durumunda mutlaka altta yatan bir sağlık sorunundan şüphelenerek doktora başvurulmalıdır.

Herkeste arada bir nefes alamama durumu yaşanabilir. Hızlı bir şekilde bisiklet sürüldüğünde, dik bir yokuş çıkıldığında, ağır bir fiziksel aktiviteden sonra nefes alamama beklenen ve kontrol edilebilir bir durumdur. Korkulan ve tehlikeli durum ise nefes alamamanın beklenmedik şekilde zor ve rahatsız edici olduğu, kontrolden çıktığı hissi yaşatan nefes kesilmeleridir. Uzun süren ve bir türlü geçmeyen nefes darlığı şikâyeti büyük bir ihtimalle tıbbi bir sorunla ilgilidir. Aniden ve yoğun bir şekilde ortaya çıkan nefes darlığı da kısa bile sürse bir sağlık sorunun belirtisi olabilir.

İnsanlar aşırı stres yüklendiği durumlarda aniden nefes alamama ve astım benzeri durumlar ortaya çıkabilir. Özellikle kalabalık ortamlarda yeterince nefes alınamıyorsa ve boğuluyor gibi hissediliyorsa çok fazla stres yüklü olunduğunu gösterir ve bu durum aslında birçok hastalığın habercisi de olabilir, panik atak gibi. Panik atak, endişe, korku, ölüm korkusu gibi sıkıntı duygularını içeren bir rahatsızlıktır. Psikolojik sorunlarla ya da bazı hastalıklarla birlikte de görülebilir. Hasta ani bir nöbetle tamamen korku içindedir. Ölüm korkusu sarar, ani bir kalp krizi geçireceğini düşünür. Nefes alamamaya başlar ve boğulacağını, aldığı nefesin yetmeyeceğini düşünür. Doktorunun ya da kendini çok yakın hissettiği birinin yanında nöbeti atlatması mümkündür.

Tıbbi Sorunlara İşaret Eden Nefes Alamama Durumları
  • Dinlenme halindeyken nefes alamama
  • Ayak ve el bileklerinde şişmeyle birlikte nefes alamama
  • İştah kaybı, istem dışı kilo kaybı veya fazla kilo almayla birlikte nefes alamama
  • Terleme ile nefes alamama
  • Kol, çene ya da boyun ağrısıyla birlikte nefes alamama
  • Alışılmadık halsizlik hissi ile nefes alamama
  • Sersemlik, bayılma hissi ile nefes alamama
  • Uzanırken beklenmedik nefes alamama
  • Göğüs ağrısı ile görülen nefes alamama

Belirtileri Nefes Alamama Olan Bazı Hastalıklar
  • Akciğer veya solunum yolları hastalıkları (astım, zatürre, KOAH)
  • Kalp rahatsızlıkları (kalp krizi, kalp yetmezliği, kalp ritim bozukluğu)
  • Panik atak ya da kaygı

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Nefes alamama durumu yaşandığında, paniklememek önemlidir. Derin ve yavaş nefes almaya çalışın. Eğer astım veya başka bir solunum rahatsızlığınız varsa, doktorunuzun verdiği ilaçları her zaman yanınızda bulundurun. Eğer nefes darlığınız aniden ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkarsa, acil tıbbi yardım alın. Ayrıca, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, nefes darlığı riskini azaltabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Cüneyt

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Neden hiçbir şey yapmadığım halde nefes almakta zorlanıyorum? Bu durum beni gerçekten çok kaygılandırıyor ve kalabalık ortamlarda daha da kötü hissediyorum. Panik atak yaşıyor olabilir miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Cüneyt,

Nefes almakta zorlanmak ve kaygı hissetmek gerçekten rahatsız edici olabilir. Bu belirtiler, panik atak ya da anksiyete gibi durumların işareti olabilir. Kalabalık ortamlarda daha kötü hissetmen de sosyal anksiyete veya agorafobi gibi diğer kaygı bozukluklarının bir belirtisi olabilir. Ancak, bu tür rahatsızlıkların tanısını koymak için mutlaka bir uzmana danışman önemlidir. Bir psikolog veya psikiyatrist ile görüşerek, yaşadığın durumun nedenlerini daha iyi anlayabilir ve uygun tedavi yöntemlerini öğrenebilirsin. Kendine iyi bak ve bu durumu yalnız başına atlatmaya çalışmaktansa profesyonel destek almayı ihmal etme.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Karından Nefes Almak

Karından Nefes Almak

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yemek Sonrası Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Yemek Sonrası Nefes Darlığı Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Nefes Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Nefes Egzersizleri

Hamilelikte Nefes Egzersizleri

Sigara Nefes Darlığı

Sigara Nefes Darlığı

Nefes Borusu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Nefes Borusu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Nefes Daralmasına Ne İyi Gelir?

Nefes Daralmasına Ne İyi Gelir?

Güncel

Nefes Alma Teknikleri Nelerdir?

Nefes Alma Teknikleri Nelerdir?