Nefes Darlığı Kalp Sıkışması Nefes Darlığı Neden Olur?
19 Temmuz 2024

Nefes Darlığı Kalp Sıkışması Nefes Darlığı Neden Olur?

Nefes Darlığı ve Kalp Sıkışması

Kalp, tüm canlıların hayat merkezidir. Vücudumuza oksijen ve besini iletmek için kanı pompalar. Günümüzde kalp hastalıkları, en önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Kalp hastalıkları belirti vermeden sessizce ilerleyebilir ve kalp krizi olarak sonuçlanabilir. Kalp hastalıkları belirti verdiğinde ise göğüste ağrı, kalpte çarpıntı ve en önemlisi nefes darlığı ortaya çıkmaktadır. Tansiyon yüksekliği, sigara içimi, yüksek kolesterol, obezite, diyabet ve hareketsiz yaşam stili, kalp hastalığı riskini artırır. Obezite ve yüksek kolesterol oranlarının artması sonucunda son zamanlarda kalp hastalıklarında artış olmaktadır.

Kalp Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir?

Kalp sıkışması, kalp hastalıkları ve damar hastalıklarının belirtisi olabilir. Bu nedenle kalp sıkışması durumlarında nedenleri bilinse de bilinmese de muhakkak müdahale edilmesi gerekir. Genelde kalp sıkışması, yetersiz oksijenden dolayı meydana gelmektedir. Bu olay, kişilerde soruna neden olmaktadır. Bu durumda kalbe giden oksijen, herhangi bir tıkanma ya da farklı nedenlerden dolayı azalmakta ve kalpte sıkışma, ağrı gibi durumlara neden olmaktadır. Bu nedenlerden dolayı kalp sıkışması sonucu kişilerde göğüste ağrı ve nefes darlığına sebep olmaktadır.

Kalp sıkışması, sigara içenlerde damar tıkanıklığına bağlı olarak çok daha fazla oranda görülür. Bu etkenlerden dolayı, merdiven çıkıldığında, yorgunluk halinde, fiziksel aktivitelerde ve egzersizlerden sonra kalp daha da yorulur. Kişinin yorulan kalbi daha da zorlandığı için kalp sıkışması durumu yaşanabilir.

Kalp sıkışması bazen kişilerin aşırı stres ya da heyecan halinde de gerçekleşebilir. Kalp sıkışması yaşayan kişiler, bu durumda kendisini dinlendirmesi ve kıyafetlerini biraz gevşetmesi ile rahatlayabilir, sıkışma hafifleyebilir.

Nefes Darlığının Nedenleri

Nefes darlığı özellikle ileri derecede kalp hastalıklarının belirtileri arasındadır. Nefes darlığı, hastalığın ciddiyetini gösterir. Nefes darlığı, kalp damar tıkanıklığı ya da kalp kapak hastalığından kaynaklanabilir. Kalp damar hastalığında hastalar, kalp hastalığını nefes darlığı şeklinde hissedebilirler. Kalp yetersizliğinde ise kalp, akciğerlerden kanı çekme görevini tam olarak yapamamaktadır. Bu sebepten dolayı akciğerlerdeki basınç yükselmektedir. Bu da damar içindeki serum kısmının damar dışına çıkmasına sebep olmaktadır. Bu sıvı, hava alışverişi yapan hava keseciklerini doldurur ve akciğerlerde oksijen alışverişini engeller. Bu nedenle de nefes darlığı oluşmaktadır. Ayaklarda şişlik de belirtilerin arasındaysa bu durum kalp yetersizliğini işaret etmektedir.

Nefes Darlığı ve Kalp Sıkışması

Kalp hastalıklarının belirtileri arasında nefes darlığı ve kalp sıkışması yer almaktadır. Nefes darlığı eforla artıyorsa, çarpıntı ve sıkışma hissi varsa, göğüs ağrısı ortaya çıkmışsa kalp hastalığı olma ihtimali çok yüksektir. Fazla vakit kaybetmeden en yakın kalp ve damar uzmanına başvurmanız gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sungu

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Kalp sıkışması ve nefes darlığı yaşıyorum, acaba bu belirtiler kalp hastalığına işaret ediyor mu? Özellikle merdiven çıkarken ya da egzersiz yaparken kalbimde yoğun bir ağrı ve nefes almakta zorlanma hissediyorum. Bu durum ne kadar ciddidir ve hemen doktora gitmeli miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sungu,

Bu belirtiler ciddi olabilir ve kalp hastalığına işaret edebilir. Kalp sıkışması ve nefes darlığı, özellikle fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkıyorsa, bu durumu kesinlikle ciddiye almalısınız. Kalp rahatsızlıkları, erken teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabilir. Dolayısıyla, yaşadığınız belirtileri göz ardı etmeden en kısa sürede bir kardiyoloğa başvurmanızı öneririm. Sağlığınız konusunda tedbiri elden bırakmamak en iyisi olacaktır. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Nefes Daralması Şikayetleri

Nefes Daralması Şikayetleri

Nefes Alma Teknikleri Nelerdir?

Nefes Alma Teknikleri Nelerdir?

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Güncel

Stres Nefes Tekniği Nasıl Uygulanır?

Stres Nefes Tekniği Nasıl Uygulanır?

Güncel

Ani Nefes Kesilmesi Organik Nedenleri

Ani Nefes Kesilmesi Organik Nedenleri