Kronik Nefes Darlığı Sebepleri Nelerdir?
26 Temmuz 2024

Kronik Nefes Darlığı Sebepleri Nelerdir?

Kronik Nefes Darlığı

Kronik nefes darlığı, bir aydan daha uzun süren nefes almada güçlük durumudur. Nefes darlığı, nefes alırken zorluk çekme, derin nefes alma isteği ve sık nefes alıp verme gibi belirtilerle ortaya çıkan bir solunum problemi olarak tanımlanabilir. Bu terim, solunum yolunda herhangi bir zorluk yaşandığını ifade eder. Kronik nefes darlığı, kişinin nefes alıp vermede sürekli sıkıntı yaşaması ve bu durumun bir aydan daha fazla sürmesi anlamına gelir. Normalde bilinçsiz ve farkında olmadan gerçekleştirilen solunum işlemi, bu durumda bilinçli ve zorlayıcı bir şekilde gerçekleştirilir. Kişi kendini boğulacak gibi hisseder ve bu nedenle nefes alıp verişini daha hızlı ve daha derin bir şekilde yapmaya çalışır.

Kronik Nefes Darlığının Sebepleri Nelerdir?

Kronik nefes darlığının birden fazla nedeni olabilir. Aşırı ve yoğun fiziksel aktiviteler nefes darlığının başlı başına bir nedeni olarak öne sürülebilir. Bu tip nefes darlığı genellikle kısa süreli ve geçici olur. Ancak bu durum bir aydan daha fazla sürerse, nedenleri daha ciddi bir şekilde ele alınmalıdır. Bu durumda kronik nefes darlığı yaşanıyor olabilir. Kronik nefes darlığının en önemli nedenleri arasında solunum ya da dolaşım sisteminde meydana gelen sağlık problemleri yer alabilir. Zatürre, astım ve bronşit gibi sağlık sorunları bu rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Gün içinde aşırı spor yapıldığında kişi nefes nefese kalma problemi yaşayabilir. Ancak bu sebepler dışındaki durumlarda ve sürekli olarak yaşanıyorsa, kronik nefes darlığı şüphesiyle uzman bir doktora başvurulması önerilir.

Kronik Nefes Darlığı Özellikle Şu Durumlarda İzlenmelidir:

  • Dinlenme anında yaşanan nefes darlığı
  • Uzanır durumdayken yaşanan nefes kesilmesi
  • Alerjen maddelere karşı oluşabilecek nefes güçlüğü
  • Göğüs ağrısı ile ortaya çıkan nefes alma problemi
  • Yüksek ateş ile birlikte ortaya çıkan nefes sıkıntısı
  • İştah kaybı ve buna bağlı istemsiz kilo kaybı
  • Terleme ile birlikte nefes problemi
  • Nefes alırken ıslık ya da hırıltılı nefes alıp verme
  • Sersemlik ve bayılma hissi ile yaşanan nefes kesilmesi
  • Ayak ve el bileklerinde şişme ile gelişen nefes darlığı
  • Geçmeyen öksürük ile yaşanan nefes alma zorluğu
  • Sigara ya da alkol bağımlılığı

Kronik Nefes Darlığı Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Öncelikli olarak bu hastalığın nedenleri araştırılır. Fiziksel muayene, EKG gibi çeşitli testler yapılarak sebepler belirlenir. Sonucuna kesin olarak varıldıktan sonra hastalığın tanısına göre tedavi işlemlerine başlanır. Ayrıca, sigara kullanmamak, sigara içilen ortamlardan uzak durmak, temiz hava alabileceğiniz ortamlarda bulunmak, sağlıklı gıdalarla beslenmek, daha kaliteli bir yaşam tarzını benimsemek, aşırı derecede olmayan sporları tercih etmek, ideal kiloyu korumak ve burundan nefes almak gibi önlemler de kronik nefes darlığı tedavisinde faydalı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Selvet

26 Temmuz 2024 Cuma

Nefes alırken zorlanıyorum ve bu durum bir aydan fazla sürüyor. Başlangıçta sadece yoğun aktivitelerden sonra yaşadığımı düşünmüştüm ama artık dinlenme anında bile nefes darlığı hissetmeye başladım. Bu durum zatürre ya da bronşit gibi ciddi bir rahatsızlık belirtisi olabilir mi? Bir doktora gitmem gerekiyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Selvet,

Nefes alırken zorlanma ve nefes darlığı gibi semptomlar ciddiye alınması gereken durumlardır. Bu belirtiler zatürre, bronşit veya astım gibi solunum yolu hastalıklarının yanı sıra kalp rahatsızlıkları gibi diğer sağlık sorunlarının da belirtisi olabilir. Özellikle bir aydan uzun süredir devam ediyorsa ve dinlenme anında bile nefes darlığı yaşıyorsan, bu durumu ihmal etmemelisin.

Kesin bir teşhis koymak ve uygun tedaviye başlamak için en kısa sürede bir doktora gitmeni tavsiye ederim. Sağlığın konusunda endişelerin varsa, bu endişeleri doktorunla paylaşmak en doğru adım olacaktır. Kendine iyi bak ve sağlık sorunlarını ihmal etme.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Karından Nefes Almak

Karından Nefes Almak

Haber Bülteni

Psikolojik Nefes Darlığı

Psikolojik Nefes Darlığı

Hamilelikte Nefes Egzersizleri

Hamilelikte Nefes Egzersizleri

Bebeklerde Hızlı Nefes Alıp Verme

Bebeklerde Hızlı Nefes Alıp Verme