Gece Nefes Alamama Sebepleri
21 Haziran 2024

Gece Nefes Alamama Sebepleri

Gece nefes alamama, birçok sebebi bulunmakta olup, insanların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen bir durumdur. İnsanların bedensel ve zihinsel olarak dinlenebilmesi, güne zinde başlayabilmesi için uykuya ihtiyaçları vardır. Günlük hareketler, sınav stresi, iş yorgunluğu gibi günlük telaşlardan yorgun düşüp gün sonunda güzelce dinlenmek isteyebilirsiniz. Ancak bazı durumlar vardır ki siz kesintisiz uyumak istediğiniz halde bu olay gerçekleşemez. Bu durum genellikle gece nefes alamamaktan kaynaklanır. Peki, niye gece nefes alamama gibi bir sorunla karşılaştığınızı hiç düşündünüz mü? Cevabı basit fakat bazen de korkutucu olabiliyor. Şimdi, uykunuzu bölen gece nefes alamamanın sebeplerini inceleyelim.

Gece Nefes Alamama Sebepleri Nelerdir?

Gece nefes alamamanın sebeplerinden en sık rastlananı solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Havaların soğumasıyla veya mevsimsel geçişten kaynaklanan nezle, grip gibi bulaşıcı hastalıklar gece nefes alamamanın en büyük sebeplerinden biridir. Burun tıkanıklığı ve geniz akıntısına sebep olan bu hastalıklar gece nefes alamama durumuna sebep olur. Eğer bu durum ilerlerse bronşit, zatürre gibi üst solunum yolları hastalıklarına dönüşürse uykularınızı uzun süreli olarak bölecektir.

Gece nefes alamamanın bir diğer sebebi ise kronik veya normal astımdır. Eğer astım hastasıysanız ve kontrol altına alınamayan bir durum söz konusuysa gene nefes alamama, hırıltılı öksürük gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Astım hastasıysanız kesinlikle sigara içmemelisiniz. Nefes almanızı güçleştiren durumlardan uzak durmalısınız. Sigarayı sadece astım hastaları değil, kimsenin kullanmaması gerekmektedir. Çünkü sigara sadece astıma değil, bağımlılık yaptığında KOAH hastalığına da neden olur.

Diğer Sebepler

Gece nefes alamama, tıkanma gibi durumlarla karşılaşılırken KOAH hastalığı ilerleyerek akciğerleri yok eder. Bu duruma ayak uyduramayan kalbiniz ise bir süreden sonra iflas eder. Bahsettiğimiz gibi KOAH, kalp yetmezliği gibi hastalıklar ciddiye alınmalıdır. Kalp yetmezliğine bağlı olarak gece nefes alamama, uykudan nefes darlığı ile uyanma, öksürük ve pembe köpüklü balgam atımı gibi belirtiler gözükür.

Bunların yanında, uykunuzda kâbus gördüyseniz karabasan, panik atak hastalığı gibi bir durum söz konusuysa gece nefes alamama gibi problemlerle uyanabilirsiniz. Gece nefes alamamanın bir diğer etkeni ise mide rahatsızlıklarıdır. Reflü rahatsızlığınız varsa gece nefes alamama gibi problemlerle karşılaşma ihtimaliniz olasıdır. Reflü hastalığı, yemek borusundaki kapağın işlevini görememesi sonucu midedeki mide öz suyunun yemek borusuna doğru çıkmasından kaynaklanır. Yemek yiyerek yattığınızda gece nefes alamama problemiyle karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden gece nefes alamama problemiyle karşılaşmamak için boş mideyle yatmanız tavsiye edilir.

Alınabilecek Önlemler

Gece nefes alamama sorunu yaşamak istemiyorsanız yatacağınız odayı mutlaka havalandırmalı ve tozlardan arındırmalısınız. Ayrıca, uyku pozisyonunuzu değiştirerek başınızı biraz daha yüksekte tutabilirsiniz. Uyku apnesi gibi ciddi durumlarda ise bir sağlık profesyoneline başvurmanız önerilir.

Sonuç

Sonuç olarak, gece nefes alamama birçok farklı nedeni olabilen ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen bir durumdur. Bu nedenle, belirtiler devam ederse mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Uykuda Hızlı Nefes Alıp Verme

Uykuda Hızlı Nefes Alıp Verme

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ağızdan Nefes Almak Belirtileri ve Tedavisi

Ağızdan Nefes Almak Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Terapisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Nefes Terapisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Nefes Daralması Şikayetleri

Nefes Daralması Şikayetleri

Nefes Açlığı Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Açlığı Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Kokusu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Gastrit Nefes Darlığı Yapar mı?

Gastrit Nefes Darlığı Yapar mı?

Güncel

Transformal Nefes Tekniği Etkileri

Transformal Nefes Tekniği Etkileri

Güncel

Nefes Alamama Belirtileri ve Tedavisi

Nefes Alamama Belirtileri ve Tedavisi