{ "title": "Yüzerken Nefes Alma", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/yuzerken-nefes-alma.jpg", "date": "19.01.2024 09:10:09", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Yüzerken Nefes Alma; Yüzme sporu, kara sporları veya aktiviteleri ile kıyaslandığı zaman, ortamdan kaynaklanan iki önemli farkı vardır. Birinci farkı, karada olduğu gibi istediğiniz her vakit ve biçimde nefes alamazsınız. İkinci fark ise su havaya kıyas ile çok yoğun olan bir ortam olduğundan, vücudunuzun su ile temas eden her noktası, hareketinizi yavaşlatan etkin bir dirençle karşı karşıya kalır. Dolayısı ile, yüzme ve bunun içerisinde bulunan nefes tekniklerini ne kadar geliştirirseniz, ikisinin birlikte olması ve uyumu neticesinde meydana gelen yüzme sporunda o kadar başarılı olursunuz.

Bu tekniğin, suda gözleri açmaktan stile, kafanın, ellerin, kolların, ayak ve bacakların pozisyonlarına, suya nasıl ve ne açı ile kuvvet verileceğinden dolayı kolların nasıl dinlen dirileceğine, nefes vererek suya yüklenişten nasıl kasları rahatlatmaya geçileceğine, hareketlerin kesintisiz olmasının nasıl sağlanacağından, suda kayma ismi verilen zirveye nasıl varılabileceğine dair unsurları bulundurduğu ve her ayrıntısının hidrodinamik bilimiyle ilintili olduğunu not etmekte fayda vardır.

Yüzme sporu, kelebek, sırtüstü, kurbağalama ve serbest ismi verilen dört stilden meydana gelir. Bunlardan sırtüstünün dışında diğer üç stilde nefes, ağız su içerisindeyken ve yüzülen stile bağlı olarak tek veya iki kolunuz suya var olan gücünüz ile yüklendiğinizde verilir; su dışındayken ise alınır. Bu, gece ve gündüz, siyah ve beyaz kadar var olan bir kuraldır. Suyun altında nefes alamazsınız, fakat ağzınız suyun dışına çıktığı zaman hem nefes verip hem de alırsanız, yüzme hareketiniz ya o anda veya birkaç kulacın ardından, yanlış ve yetersiz oksijen alımı sebebiyle bitmek durumunda kalır.

Buna tıkanma da diyebiliriz. Çünkü sürekliliği bulunan bir yüzmede, kafanızın ve dolayısıyla ağzınızın daha çok su altında kalması, fakat kısa bir zaman ve yalnızca nefes almak için su dışarısına çıkması gerekmektedir. Bu zaman içinde, yüzme hızına göre bir saniyenin altında veya oldukça az üstündedir. Dolayısıyla hem nefes alıp hem de verecek vakit bulunmamaktadır. Öbür taraftan, yüzme performansınızın iyi olabilmesi için, bu kısa sürede fazla derin nefes almanız gereklidir ki, enerjinizin sürekliliğini sağlayacak oksijen hücrelerinize kadar yeteri kadar gidebilir.

Aynı biçimde, ciğerlerinizdeki kirli hava ve karbondioksitin de hızlı bir şekilde dışarı atılması gereklidir. Oldukça önemli olan aksiyonu yapmanın can alıcı noktası da suyun içine ağızdan ve burundan fazla hızlı ve derin nefes vermekten geçer. Suyun içine o kadar derin ve hiddetli nefes vermelisiniz ki, meydana gelecek vakum etkisini de kullanarak, ağzınız suyun dışına çıktığı zaman o kadar derin ve hızlı nefes alınabilir. Ciğerlerde yer alan bütün havayı suya boşalttığınız için, isteseniz de su üstüne çıkıldığı zaman dışarı verilecek olan havanız kalmayacak ve yalnızca nefes alma halinde olacaksınız.

Sırtüstü durumda ise ağzınız, burnunuz zaten hava ile temastadır fakat yine de temel olan kural aynıdır, yani, bir kolunuzla suya yüklenirken nefes verilir. Öbür kol suya yüklenme pozisyonuna geçinceye değin olan zamanda da nefes alınır. Bu durumda da unutulmaması gereken, nefes verirken ağız ve burnu kullanmak, alırken ise yalnızca ağzı kullanmaktır. Yüzmede nefes tekniği ile ilgili diğer önemli olan detay ise yalnızca ağızdan nefes alma gerekliliğidir. Bilindiği gibi, burnunuza ani bir şekilde kaçan en ufak bir su zerresi bile oldukça rahatsız edici bir hisse, genzinizin tıkanmasına ve hatta insana göre farklılaşabilen dozda paniğe sebep olabilir. Bu da yüzmede yanlış nefes alıp verme dışında bulunan diğer tıkanma sebebidir. Nefes verirken burunda kullanılmalıdır. Ciğerlerde bulunan kirli havayı bir anda boşaltmayı kolaylaştırdığı gibi aynı anda da burna su kaçmasının önüne geçer.
" } ] }