{ "title": "Sinüzit Nefes Darlığı", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/Sinuzit-Nefes-Darligi-66.jpg", "date": "21.01.2024 19:58:40", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Sinüzit Nefes Darlığı, Birçok kişiyi etkileyen rahatsızlıklarından biri olan sinüzit, kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler. Yalnızca fonksiyonel olarak değil kişiyi her anlamda etkileyen bu rahatsızlık sinüs mukozasının iltihaplanması ile ortaya çıkar. Burun içi ile irtibatta olan sinüslerin tıkanması, sinüslerin hava almasını engeller. Bu durumda virüs ve bakterilerin buraya yerleşmesine neden olur. Sinüzit enfeksiyonu olan kişilerin burun deliklerinde tıkanma meydana gelir. Virüs yolu ile oluşan bu rahatsızlık üst solunum yolunu etkiler ve nefes darlığı problemlerin ortaya çıkmasına neden olur. Sinüzit rahatsızlığında hastada burun tıkanıklığı ve koyu kıvamlı balgam gibi durumlar olabileceği için sinüzit olan kişilerde genellikle sinüzitle beraber nefes darlığı da görülür. Kişi yeteri kadar nefes alamadığını hissettiği durumlarda bu durumun altında yatan nedeninin araştırılması için mutlaka doktora başvurmalıdır. Nefes darlığı bir hastalık değil, genellikle bir hastalığın belirtisidir. Sinüzitin belirtileri arasında sayılabilen nefes darlığından sinüzitin tedavi edilmesi ile kurtulmak mümkündür. Hastalık tedavi edilmediğinde akciğer sönmesi, kalp krizi ve solunum yetersizliği gibi oldukça ciddi hastalıklara yol açabilir. Sinüzit hastalığının uygun bir şekilde tedavi edilmesi hem hastalığın ilerlemesini önler hem de nefes darlığı gibi ciddi problemlerin ortadan kaldırılmasını sağlayarak kişinin hayat kalitesini büyük bir ölçüde artırır.

Sinüzit belirtileri, burun akıntısı, baş, yüz ve göz etrafında ağrı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, kötü ağız kokusu, çenede hissedilen ağrılar, burun kanaması, nefes darlığı, koku ve tat duyularında azalma, kulak iltihabı ve diş ağrısı gibi şikâyetler sinüzit rahatsızlığının belirtileri arasında sayılabilir.

Sinüzit nefes darlığı tedavisi, sinüzitin hafif olduğu durumlarda nefes alıp vermeyi kolaylaştıracak ve hava kanallarının açmasına yardımcı olacak birtakım spreyler ve reçetesiz ağrı kesiciler kullanılabilir. Hastaya doktor tarafından burundaki nemi azaltarak nefes alıp vermesini kolaylaştıracak dekonjestan ilaçlar reçete edilebilir. Sinüzitin ilerlemiş olduğu durumlarda steroid yapıdaki adrenal korteks tarafından salgılanacak corticosteroid iğne ve tablet olarak kişiye uygulanabilir. Ancak bu iğne ve tabletlerin uzun süre kullanılması sakıncalıdır. Bu tedavi yöntemleriyle tedavi edilemeyen sinüzit ve nefes darlığı ise cerrahi olarak tedavi edilmektedir. Sinüsler ilk olarak endoskopla kontrol edilir ve daha sonra burun kanallarının tıkanmasına neden olan doku ve polipler temizlenir. Hastanın daha rahat nefes alması için gerekirse birbirine yakın olan sinüslerin arası açılabilir. Sinüzit ameliyatının başarılı olması durumunda sinüs enfeksiyonlarında azalma görülür, sinüzitin neden olduğu nefes darlığı ve kişinin hayatını olumsuz etkileyen belirtiler hafifler ve burundan hava akışı rahatlar.

Sinüzit nefes darlığı için evde yapılması gerekenler, kişinin evde uygulayabileceği basit yöntemler ile nefes darlığı gibi sinüzitin neden olduğu birtakım problemleri hafifletmek mümkündür.
" } ] }