{ "title": "Psikolojik Nefes Darlığı", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/psikolojik-nefes-darligi.jpg", "date": "21.01.2024 09:56:18", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Psikolojik Nefes Darlığı, diğer bir adı da hava açlığı denilen bu hastalık özellikle gençler arasında daha sık görülmektedir. Nefes darlığı sırasında hastalar rahat bir şekilde nefes alıp verdikleri takdirde sorunun hallolacağını düşünseler de bunu başaramazlar ve bilinçsiz olarak daha çok panikleyerek bu durumun daha uzun ve şiddetli olmasını sağlarlar. Normal nefes alıp verme sırasında göğüs kafesimizin kasları kullanmayız. Farkına bile varmadan, karın şişerek iner. Karın boşluğu ile göğüs boşluğunu birbirinden ayıran diyaframın yardımı ile ciğerlerimiz temiz hava ile dolar.

Psikolojik nefes darlığında, bilinçsizce yaptığımız bu işlem yani nefes alma ve verme sistemi devre dışı kalmaktadır. Artık bu aşamada kişi göğüs kaslarını kullanarak, nefes alıp vermeye başlar. Bu nedenle bir süre sonra sırt ve göğüs bölgesinde ağrılar oluşmaya başlayarak hava açlığı olan kişiler, daha önceden yaşanmayan ağrılar için, endişe etmeye başlarlar ve bu yüzden nefes darlığının arttığı bir döngüye girerler. Bu hastalığı olan kişiler doya doya nefes alamaz ve göğsünde baskı hisseder, boğazında düğümlenme oluşur. Bu şekilde yaşanan sinirsel nefes darlığı, hastaları daha fazla endişeye sürükler. Bedende oluşan bazı ruhsal sorunlar nefes alma ile alakalı bazı rahatsızlıklar ortaya çıkartabilmektedir. Anksiyete bozukluğu olan kişilerdeki en önemli belirtiler arasında nefes darlığı çekilmesi gelmektedir.

Psikolojik Nefes Darlığında genel belirtiler ise şöyledir;
Sizde psikolojik nefes darlığı olma olasılığı bulunmaktadır. Bu sıkıntıları yaşayan kişilerin nefes darlığı ile karşılaştığı zaman kendi kendine yapması gereken birtakım önlemlerde mevcuttur. Bunlar ise;
Hastalığın tedavisinde öncelikle nefes darlığının altında yatan herhangi bir sebep olup olmadığı araştırılmalıdır. Daha sonra psikolojik etmenler göz önünde bulundurulup buna yönelik tedavi süreci başlatılmalıdır.
" } ] }