{ "title": "Nefes", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/nefes.jpg", "date": "20.01.2024 06:40:54", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Nefes, nefes yaşama bizi bağlayan ölümle yaşam arasında çok ince bir çizgidir. Yaşam ile olan temel bağımızdır. Yemeden içmeden de yaşayabiliriz fakat nefes almayınca birkaç dakika içerisinde ölüm gerçekleşir. Nefes gün boyunca yaptığımız temel bir fonksiyonumuzdur ve herkesin nefes alıp verme alışkanlığı kendisine özgüdür. Nefes alıp verirken ilk olarak nefesi içimize çektiğimizde akciğerlere hava dolar bu sırada göğüs boşluğu ve akciğer genişler. Böylelikle akciğer genişleyince içindeki hava basıncı düşer ve dışarıdan alınan hava akciğerlere dolar. Kaburgalar arasındaki kaslar kasılır. Diyafram kası kasılır ve düzleşir. Göğüs boşluğu genişler ve hacmi artar. Akciğerler genişler. Akciğerdeki iç basınç düşmeye başlar. Oksijen bakımından zengin olan hava akciğere dolar. Burdan da oksijen kana karbondioksit ise hava keseciklerine geçer. Nefes verirken akciğerdeki hava dışarı verilir. Bu esnada diyafram kası gevşeyerek kubbe şeklinde bir görünüm alır. Göğüs kasları gevşer, göğüs boşluğunun hacmi azalır. Akciğer küçülerek iç basınç artar. Böylelikle kirli hava dışarı atılır.

Nefes, nefes almak aslında çok basit ve doğal bir eylemdir. Fakat çoğu kişi doğru nefes alamıyor. Yanlış nefes alarak nefesin vücudumuza sağlayacağı faydaları yok ediyoruz. Nefes almak vücudumuza ve organlarımıza yaşamlarını sürdürebilmek için gereksinim duyduğumuz oksijeni sağlar. Vücuttan atılması gereken atık ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Nefes alarak vücudumuza aldığımız oksijen vücudun temel ihtiyacıdır. İç organların bezlerin sinir sistemi ve beynin çalışması için çok önemlidir. Yeterli miktarda oksijen alınmazsa zihinsel bulanıklık olumsuz düşünceler depresyon işitme ve görme bozuklukları başlar. Yaşlılarda damar tıkanıklığı olanlarda beyne yeterli oksijen gitmeyince olumsuz etkiler gösterir. Kalbe giden oksijenin durması ile kalp krizi beyne giden oksijenin durması ile beyin kanamasına yol açar. Yeterli bir şekilde nefes alıp yeterli oksijen sağlarsak daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam geçirebiliriz. Nefes alırken fazla sıklıkla ve sığ nefes aldığımız için gerekli oksijeni alamıyor ve yeterince karbondioksit vücudumuzdan atamıyoruz. İyi bir şekilde nefes alıp verememek akciğerlerin yeterince çalışmamasına sebep olur. Bazı işlevlerini kaybeder ve yaşlılığı hızlandırır ve bağışıklık sistemini bozar.

Doğru nefes alma, nefes alınırken doğru bir şekilde alınınca vücudun ihtiyaçlarını giderir. Bunun için önce nefes alınır sonra kısa bir süre durulur nefes verilir tekrar kısa bir durulup nefes alınır. Doğru nefes için sırt üstü yatıp gözlerinizi kapatın. Bütün vücudunuzu rahatlatın. Nefesinizi derinleştirin. Ciğerlerinizin önce alt sonra orta ve üst loblarını havayla doldurmaya çalışın. Nefes verirken önce üst sonra orta sonra alt loblarını boşaltın ve bu esnada ağzınızı kapalı tutmaya özen gösterin.

Doğru nefes almanın faydaları nelerdir?
" } ] }