{ "title": "Nefes Verirken Hırıltı", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/nefes-verirken-hirilti.jpg", "date": "20.01.2024 08:58:08", "author": "yelda öztürk", "article": [ { "article": "Nefes verirken hırıltı, bronş içi sekresyon hareketinden dolayı duyulan sestir. İntratorasik ve/veya ekstratorasik hava yollarından kaynaklanır. Akut viral bronşiolit hırıltıya sebep olan bir akut hastalıktır. Akut bronşiolit, resipratuar ve terminal bronşiollerin inflamasyonudur. En sık 2 ay-24 ay arası çocuklarda görülür. Moralitesi yüksek bir hastalıktır ve hastaneye yatma endikasyonu vardır.

Hastalığın gelişmesi için risk faktörleri; Düşük doğum ağırlığı, düşük sosyo ekonomik durum, kalabalık yaşam ve gündüz bakım evinde bakılıyor olmak, altta yatan akciğer hastalığının olması, immün yetmezlik, kardiyovasküler hastalıklara sahip olmaktır. Etyolojiisinde, parainfuluenza, influenza A/B/C, human boca virüs, RSV suçlanmıştır.

Klinik bulgular; Birkaç gün öncesinde nazofaranjit tablosu olur. 48-72 saatte geçmesi gereken bu tablo uzayarak alt solunum yolları enfeksiyonu bulgusu vermeye başlar. Özellikle öksürük giderek şiddetlenir ve hasta yardımcı solunum kaslarını (İntercostal, subcostal, substernal) kullanmaya başlar. Solunum güçlüğü iyice belirginleşip hastada bilinç bulanıklığı yapabilir.

Ayırıcı tanı olarak hastada; Astım, yabancı cisim aspirasyonu, pnömoni, bronkomalazi, sepsis, konjenital kalp hastalıkları düşünülebilir.

Bronşiolitli çocuk için özellikle bilinilmesi gereken hastada toksik görünüme neden olmadığıdır. Hastalık için tanı koyabileceğimiz spesifik bir labaratuar testi yoktur. Akciğer grafisi çekmek endikasyon olmamakla beraber ayırıcı tanı için çekilebilir.

Hastahaneye yatırma endikasyonları; 6 aydan küçük olmak ve oral alımın bozuk olması, solunum sayısının çok yüksek olması, kronik veya tekrarlayıcı kardiopulmoner hastalığın var olması, oksijen tedavisi veririken periferik siyanozun devam etmesi gibi durumlardır.

Tedavide beta agonist, oksijen ve ağır olgularda steroid kullanılır.
" } ] }