{ "title": "Nefes Tutma Teknikleri", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/nefes-tutma-teknikleri.jpg", "date": "21.01.2024 02:08:30", "author": "melike çembertaş", "article": [ { "article": "Nefes Tutma Teknikleri, Nefes tutma teknikleri yüksek tansiyon, anksiyete bozuklukları, panik atak, kalp ritim bozuklukları gibi hastalıkların önlenmesi ya da tedavisi sırasında, hamilelik sürecinde doğumu kolaylaştırmak için kullanılan gevşetici nefes çalışmalarıdır. Bunların yanı sıra yüzme gibi atletizm gibi ağırlık kaldırma gibi spor faaliyetleri ile üflemeli çalgıların icra edilmesinde önemli yer tutar. Nefes tutma konusunda kendini geliştirmek isteyenler öncelikle vücut tepkilerini tanımayı öğrenmelidir. Diyaframın doğru kullanılması nefes tutma egzersizlerinin ilk adımını oluşturur. Nefes tutma çalışmalarını ilk odak noktası kişinin nefes tuttuğunu unutmaya çalışmasıdır. Bu yüzden nefes tutarken farklı bir şeyleri düşünmeye çalışmak gerekir. Nefes tutma tekniklerinin öğrenilmesi aynı zamanda düşünce ve dikkatin doğru kullanılmasının öğrenilmesidir. Nefes tutma egzersizleri fiziksel yapıyı geliştirirken psikolojik ve zihinsel rahatlamayı sağlar.

Nefes tutma tekniklerinin en eski zamanlardan beri kullanıldığı alanlardan biri yoga diğeri dalgıçlıktır. Yoga, yüzlerce yıllık geçmişi ile açık bir şekilde kalp ritmi ve solumanın düşürülmesi konusunda kayda değer bir düşüş sağlayan iyileşme disiplinidir. Su altı avcılığı ve dalgıçlıkta nefes tutma sürelerini arttırmak derin dalış denemeleri için çok önemlidir.

Nefes hem kan dolaşımıyla hem de tüm enerji sistemiyle ilgilidir. Ne kadar iyi nefes alıp verirseniz bütün organlarınız, başta akciğerleriniz, omurganız ve kalbiniz olmak üzere daha iyi çalışır ve sadece nefes alma teknikleri ile birçok hastalık ortadan kaldırılabilir.

Nefes tutma çalışmaları yeni başlayan biri için altı tur üzerinden düzenlenmiştir. Çalışmaların yapılacağı birinci gün sabah yataktan kalktıktan sonra mümkünse pencere önüne gidilerek derin bir nefes alınır. Diyaframın kasılması hissedildikten sonra altmış saniye, eğer altmış saniye ile başlamak zor olacaksa otuz saniye nefes tutulur, yavaş yavaş bırakılır on saniye dinlenilir. Üç defa tekrarlanılır ve gün içinde de en az üç farklı zamanda egzersiz tekrarlanmalıdır.

İlk birinci egzersizden sonra altmış saniye nefes tutma her egzersizde sabit tutulurken dinlenme süreleri her seferinde on saniye attırılır.

İkinci gün nefes tutma süreleri her seferinde on saniye düşürülürken bu sefer dinlenme süreleri otuz saniye olarak sabit tutulur.

İkinci ve üçüncü seviye nefes tutma çalışmaları sırasında nefes doksan saniye sabit tutulmaya çalışılmalıdır. Beşinci ve altıncı seviyeye gelindiğinde 120 saniye nefesi tutabilmek gerekir.

Nefes tutma tekniklerini geliştirmek için kendini çok kasmadan psikolojik rahatlığı sağlamak en önemlisidir.
" } ] }