{ "title": "Nefes Teknikleri", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/nefes-teknikleri.jpg", "date": "19.01.2024 08:29:48", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Nefes Teknikleri, spor yaparken partneriniz de size eşlik ediyorsa, yaptığınız hareketlerden aldığınız keyif ikiye katlanıyor. Bilhassa eşiniz profesyonel bir sporcuysa ve egzersizleri doğru uygulama teknikleri ile ilgili sizi bilgilendiriyorsa. Peki ya siz de bir çoğumuz gibi tek başına spor yapıyorsanız sıkıntı etmeyin, Belki spor yaparken yanınızda olmasak da püf noktalarıyla egzersizinizi çok daha bilinçli ve keyifli yapmanızı sağlayabiliriz. İlk ipucumuz ise egzersizlerden en verimli şekilde yararlanmayı sağlayan doğru nefes alma teknikleri.

Karından Derin Nefes Alma

Hepimiz nefes alıyoruz bu kesin yapılan bir harekettir. Fakat maalesef her zaman doğru nefes alıp veremiyoruz. Stres ve koşuşturma gibi negatif etmenler, nefes alışverişlerimizin değişmesine sebep olabiliyor. Benzer durumda, bilgisayar karşısında çoğunlukla kambur takdirde uzun zaman oturmak da nefes alışverişini negatif yönde etkiliyor. Öyle ki, daha az nefes alıyor ve hareketliliğimizi tüketiyoruz. Vücudumuz da sınırlı orandaki oksijenle yetinmek zorunda kaldığı için bilhassa spor yaparken fonksiyonlarını olması gerektiği kadar yerine getiremiyor. Peki ne yapmalıyız? Diye merak ediyorsanız, hemen söyleyelim karından derin nefes alın! Peki nasıl yapmalıyız bunu, öncelikle rahat bir kıyafetle sandalyeye oturun. Alışkın olduğunuz biçimde nefes alın ve bu arada oluşan hareketi hissetmeye çalışın. Soluduğunuz oksijen nereye gidiyor? Göğsünüz ya da karın bölgeniz yükseliyor mu? Hemen, karın bölgenize doğru nefes alın. Ellerinizden birini karnınızın üst kısmına yerleştirirseniz, oksijenin doğru yolda olup olmadığını anlayabilirsiniz. Sonrasında yavaşça nefes verin. Dikkat edin, nefes verişiniz, oksijenin vücudunuza giriş süresinden daha uzun olmalı. Nefes alışverişi arasındaki doğal molaya da odaklanın. Tekrar nefes alın. Bu egzersize tahmini 3 dk süresince devam edin. Ne işe yarıyor bu; kalp ile mide içinde bulunan ve gevşemenize yardımcı olan, akciğer-mide sinir sistemini uyarıyor. Hücrelere ve kaslara daha çok oksijen ulaşımını ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlıyor. Vücudunuz da sportif uğraşlar için hazır duruma geliyor. Solunum egzersizini her gün iki defa tekrar edin. Birkaç hafta sonra nefes alışverişiniz kendi kendine düzelecek.

Germeyen Yüzme Tekniği

Yüzerken enseye ve sırta kramp girmemesi için başınız suyun üzerinde nefes alın, suyun altında da nefesi verin. Nasıl yapılır? Kalça yüksekliğindeki suda ayakta durun. Hemen vücudunuzun üst bölgesini öne doğru eğin. Yüzme padavrası elinizde mi? O halde, kendinizi germeden üst kısmına uzanın. Gözleriniz suda yanıyorsa, egzersizi yaparken deniz gözlüğü de kullanılabilir. Gözlerinizi kapadıktan sonra derin nefes alın ve yüzünüzü suya daldırın. Hemen havayı yavaşça ağzınızdan suya püskürtün. Başınızı tekrar yukarı kaldırın, nefes alın. Bu hareketi 10 defa tekrarlayın. Hareketi yaparken başınızın ıslanmasını istemiyorsanız normal nefes alın. Yani, nefes verirken başınızı öne yukarı doğru uzatın, sonrasında kulağınız hafifçe suya değecek biçimde yana doğru çevirin. Ne işe yarıyor bu; daha fazla kondisyon geliştirmenize yardımcı oluyor, rahat nefes almanızı ve ritmik olarak nefes vermenizi sağlıyor.

" } ] }