{ "title": "Nefes Kokusu", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/nefes-kokusu.jpg", "date": "19.01.2024 04:16:50", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Nefes kokusu, pek çok kişiyi rahatsız eden, sosyal bakımında incinmesine yol açan bir sorundur. Buna bağlı olarak çeşitli psikolojik sorunlar gelişebilir. Nefes kokusu olan kişiler kendilerine güveni yitirdikleri gibi, sosyal bakımdan kendilerini izole edebilirler. Farklı etkenlerden dolayı gelişen nefes kokusunun en önemli sebebi ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesidir. Fizyolojik etkenlerden, psikomatik ve patolojik etkenlerden kaynaklanan nefes kokusu oluşabilir. Kulak burun boğaz hastalıkları bakımından tedavi gören hastaların %15 kadarında bu sorun bulunmaktadır. Özellikle erişkinlik dönemindeki kişileri etkisi altına alan, nefes kokusunun öncelikle nedeni belirlenmeli ve buna göre tedavi edilmelidir.

Nefes kokusu neden olur?
Nefes kokusu nasıl tespit edilir?

Nefes kokusu sülfür gazları sonucunda oluşur. Kokunun derecesi halitometre adlı cihazla ölçülür. Bu sayede kokunun derecesi ve kokunun neden kaynaklandığı tespit edilebilir. Cihazın ölçümüyle kokular farklı sınıflandırmaya tabi tutulur. Bunlardan ikisi ağız kaynaklı kokuları, birisi sindirim sisteminden yani mideden kaynaklanan nefes kokusu, bir grup akciğerlerden kaynaklanan kokuları, birisi psikolojik kökenli kokuları, son grupta herkesin yaşayabileceği sabahları etkili olan nefes kokusunu içerir.

Nefes kokusu ölçümünden önce yapılması gerekenler
Nefes kokusu ölçümü yapılacak olan kişinin kolonya, parfüm gibi kokuları vücutlarına sürmemesi gerekir. Bu tür etkenler ölçümün sağlıksız sonuçlanmasına neden olabilir.

Nefes kokusu tedavisi nasıl yapılır?

Nefes kokusunun tedavi edilebilmesi için, öncelikle nedeninin belirlenmesi gerekir. Bu etkenler ortadan kaldırılırsa, koku sorunu giderilebilir. Ağız içi kaynaklı kokularda, tedavi kişinin gereksinimlerine göre yapılır. Diğer nefes kokusu etkenlerinde, önce hastalıkların tedavi edilmesi gerekir. Ağızdaki besin artıkları ve bakterilerin yok edilmesi kokunun giderilmesinde en önemli etkendir.

Nefes kokusu ne zaman tedavi edilmez?

Nefes kokusu sabahları uykudan kalkınca oluyorsa, bu bir hastalık olmadığından tedavi edilmez. Yeni başlayan nefes kokusu da tedavi edilmez. Çünkü vücut florası insanda kısa süreli değişimlere gider. Bağışıklık sistemi bir süre adaptasyon süreci geçirdiğinden, nefes kokusunda değişimler meydana gelir. Bu doğal bir etki olduğundan, tedavi uygulanmaz. Ağız bakımına yeteri kadar dikkat etmediği için, nefes kokusu olan kişilere de tedavi uygulanmaz. Gebelik döneminde meydana gelen nefes kokusu içinde, bir tedavi uygulanmaz. Çünkü doğumdan sonra bu sorunda düzelme gösterir. Ayrıca kanser hastalarında, diyabet hastalarında ve siroz olanlarda bazen nefes kokusu tedavi edilemeyebilir.
" } ] }