{ "title": "Nefes Kesilmesi", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/nefes-kesilmesi.jpg", "date": "20.01.2024 11:33:27", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Nefes kesilmesi, Nefesin kesilmesi ve darlığı, gerektiği kadar nefes alamamak, oldukça fazla ve çabuk yorulma, hava duyulan ihtiyaç, gerektiği kadar alınmış sanılan nefesin sanıldığının aksine yetmemesi, ihtiyacı karşılayamama sonucunda tıkanma ve hatta boğulma hissi uyandırması, aniden oluşan nefes kesilmesi, bunların tümünü ve çarpıntıyı tanımlamak maksadıyla zikredilebilir. Alınan Nefesin darlığı ve nefesin ihtiyacı karşılayamaması, astım başta olmak üzere birçok kronik solunum yolu hastalıklarında sıkça görülebilen bir durum olduğu bilinen bir gerçektir. Bunun dışında sıkça karşılaşıldığı kalp yetersizliği, benzeri durumlarda ise kalp hastalıklarında da nefes darlığı yakınması ve şikâyetleri görülebilmektedir.

Ani oluşan çarpıntı ve akabinde çabuk yorulmanın oluşması, öncelikle kansızlık olmak üzere farklı durumlarda sıkça karşımıza çıkabilir. Kondisyon ve direnç yetersizliği bulunan kişilerde baş gösteren çabuk yorulma, nefeslerinin kesilmesi ve durumdan yakınmaları görülebilir. Ansızın nefeslerinin kesilmesi, hatta bazen uyku esnasında solunumlarının durması şeklinde de tanımlanan uyku apnesi sendromunda karşılaşılabilmektedir. Ani olarak ihtiyaç olan nefesi karşılayamamak, nefes borusunun yabancı cisimle tıkanıp geçmesi gereken nefesin önünün kapanması, iğneli hayvanın ya da haşere ısırması ya da herhangi ilaç alerjisine maruz kalmanın bağlı olduğu durumlarda hava yolunun ödemine bağlı oluşu da görülebilir. Bunların yanı sıra psikolojik olabilecek nedenlere de bağlılığı göz önünde bulundurularak hava ihtiyacı ve açlığı şeklinde de tasvir edilebilen, yahu boğazımı sıkıyorlar, havasız kalıyorum, alıyorum ama yetmiyor, nefesim kesiliyor gibilerden tasvir edilen nefes kesilmeleri yakınması oldukça sık karşılaşılır. Genellikle genç erişkinlerde daha sık ve tekerrür olarak görülebilir. Bu durumun sebeplerini birkaç özetle sayacak olursak; astım, kansızlık, guatr, psikolojik etkenler, kondisyon bozukluğu, solunum kas fonksiyonları vs. Olarak sayılabilir. Bu tür nedenler nefes kesilmesi, nefes alamama gibi rahatsızlıklara neden olabilecek rahatsızlıklar olarak görülmekte ve o şekilde olduğu varsayılıp kabul edilmektedir.

Bu tür rahatsızlığın tedavi edilebilmesi ve önemli ölçüde fayda sağlanması için tedavisi tamamen nedenine yönelik olmalıdır. Astım başta olmak üzere solunum yollarında istenilmeyen daralmalara ya da tıkanma olayı denen hastalıklarda, hastanın durumuna ve dercesine göre uzun süreli bir bronş genişletici ve aynı zamanda ödem çözücü bir tedavisi yapılması faydalı olacaktır. Beklenmedik bir şekilde beliren nefes kesilmesi konusunda ise üst hava yollarının tıkanması durumu oluşmuştur ve değerlendirmelerde de durum göz önünde bulundurulmalıdır. Bir diğeri üst hava solunum yollarına yabancı bir cisim kaçmış olasılığı vardır.
" } ] }