{ "title": "Nefes Egzersizleri", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/nefes-egzesizleri.jpg", "date": "20.01.2024 14:21:10", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Nefes egzersizleri, insanlar doğdukları zaman en doğru şekilde nefes alırlar. Bu konuda bebekleri gözlemlerseniz ağladıkları, çığlık attıkları zamanlarda seslerinin hiç kısılmadan devam ettiklerini görebilirsiniz. Çünkü bebekler seslerini doğru kullanır. Doğru yerden nefes alır, seslerini de doğru tınlatırlar. Ancak büyüdükçe bu durum değişir. Doğru nefes almak yerinde, farkında olmadan akciğerlerden nefes almaya başlarlar. Nefes almanın ne demek olduğunu anlamak, kontrol etmek için, nefesin nasıl alındığı öğrenilmelidir. Sağlıklı yaşamak için, doğru nefes alınmalıdır. Akciğerlere alınan nefes, diyafram adalesine gönderilmelidir. Nefes alındığında, göğüs kafesi şişer, omuzlar yukarı kalkar. Kaburga kemiklerinin altında yer alan diyafram, midenin üzerinde arkaya sırta doğru uzanan ince bir bölgedir. Eğer doğru nefes alıyorsanız, göğsünüz yerine bu alan şişmelidir. Bu bölgeden alınan nefesle, akciğerlerden alınan nefes arasındaki fark, diyaframdan alınanın daha uzun süre tutulmasının mümkün olmasıdır. Fakat sadece bu nefesin tutulmasını sağlamaz. Bu arada nefes egzersizleri yapılmalı, az enerjiyle, nefesi kontrol etmeyi öğrenmek gerekir.

Nefes egzersizleri nasıl uygulanır?

Öncelikle nefes alma gözlenmeli, zihinle nefes alma izlenmelidir. Bunun için yapılması gerekenler;

Dışa vererek başlama: İnsanlarda nefes alma devamlı süren başı ve sonu olmayan bir olgudur. Buna rağmen insanlar nefesi içlerine çektiğinde bunun başladığını, nefesi dışa verdiğinde nefes almanın sonlandığını düşünür. Bu yüzden nefesi bir süre gözlemledikten sonra, nefesi dışa verdiğinizde bunu başlangıç olarak görün. Bu şekilde nefes egzersizine başlarsanız, kendinizi nefes almakla iç içe kabul edebilirsiniz. Bu sayede nefesle bağlantınızı anlayabilirsiniz. Akciğerlerden çıkan havanın sıkıştırmasını kaburgalar arasındaki kendi iradenizle yönlendirdiğiniz kas sistemiyle yaparsınız. Bu kas sistemi nefesinizi içeri çekerken kullanılandan çok daha güçlüdür. Hava çok olduğunda, hiç zorlanmadan kendiliğinden daha fazla havayı içinize çekersiniz. Eğer solunumu derinleştirmek isterseniz, ilk aşamayı nefesin dışa verilmesi olarak kabul edin.

Kendinizi nefesinize bırakmalısınız: Sırt üstü yatarken yapacağınız bu nefes egzersizini yeni uyandığınız zamanlarda ya da uykuya yattığınız zamanlarda uygulayabilirsiniz. Egzersiz sırasında;
Gevşeme egzersizi: bu çalışma sırasında dilinizin ucuyla üst ön dişlerinize dokunun. Dilinizi diş minesi, diş ve yumuşak doku üzerinde gezdirin. Egzersiz devam ederken dilinizi bu şekilde tutun. Nefesinizi ağzınızdan ses gelene kadar alın ve verin. Sonra ağzınızı kapatarak, dörde kadar sayıp sakince burnunuzdan nefesi alın. Yediye kadar sayarak, aldığınız nefesi tutun. Yine sekize kadar sayın ve ağzınızdan ses çıkaracak şekilde nefesi verin. Bu nefes egzersizinin 4 defa yapın. Bitince normalde aldığınız gibi nefesinizi almaya devam edin. Bunları yaparken hızlı davranmanıza gerek yok. Sadece sırasıyla yapmanız yeterli olur. Günde 2 defa bu egzersizin yapılması tavsiye edilir. Otururken bunları yaparsanız, dik durmanız önerilir. Sinir sisteminizin düzenli çalışmasını sağlayacak bu egzersiz, aynı zamanda yüksek tansiyon, panik atak, aritmi gibi sorunların tedavisine destek olur. Kabul edilen en etkili gevşeme egzersizi bu yöntemdir.
" } ] }