{ "title": "Nefes Darlığı Nasıl Geçer", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/Nefes-Darligi-Nasil-Gecer-73.jpg", "date": "21.01.2024 02:29:56", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Nefes darlığı nasıl geçer; Genellikle insanların çoğunluğunda ömürleri boyunca bir kerede olsa nefes kesilmesi veya nefes darlığı gibi sorunla karşı karşıya gelmiştir. Nefes darlığı çoğunlukla kalp hastalıkları ya da soğuk algınlığı sebebiyle oluşmaktadır. Kişide oluşan solunum sisteminden kaynaklı hastalıklar ile gerçekleşen nefes darlığı göğüste basınç oluşmasına sebep olabilir. Oluşan göğüsteki tıkanıklıktan dolayı akciğerlere oksijen akışının sağlanmamasına sebep olur. Bu olayın oluşmasının temel sebebi alerji, enfeksiyon, bakteri, yabancı cisim ya da virüs kaynaklı olabilir. Nefes darlığı nasıl geçer diye düşünmeden evvel nefes darlığının nedenlerini inceleyelim.

Nefes darlığı neden olur?

Bronşit, astım, soğuk algınlığı, grip, özofagus, pnömoni, mide reflü, akciğer kanseri, kistik fibrozis , aşırı kilo, sigara, psikolojik etkinler, akciğer ödemi, hava alerjisi, kalp sorunlarıdır.

Nefes darlığının belirtileri nelerdir?

Nefes darlığı, burun akıntısı, öksürük, göğüs ağrısı, hırıltı, hızlı nefes almak, baş dönmesi, balgamda kan, göğüste rahatsızlık, gürültülü nefes alma. Nefes darlığı göğüs tıkanıklığı ile bazı hastalıklarda gösterdiği belirtiler ise titreme, kırıklık, vücut ağrısı, ateştir.

Nefes darlığına iyi gelen yöntemler

Beslenme düzeni: Zatürre ve grip gibi rahatsızlıklarda kişinin bağışıklık sistemini güçlendirilmesi gerekir. Kişi beslenmesinde bol bol E ve C vitamini alması lazımdır. Bu vitaminleri içerisinde bulunduran besinler mukusun azalmasına yardımcı olur. Vücuttaki balgam üretimini azaltır. Ayrıca süt ürünleri ve sütten uzak durmalıdır. Bu tarz ürünler daha fazla balgam oluşmasına sebep olur. Mukusu azaltan en iyi besinler ise kereviz, soğan ve sarımsaktır.

Tavuk çorbası: Göğüste oluşan tıkanıklık sorunu giderebilmek için tavuk çorbası tüketilebilir. Yapılan sıcak çorba akciğerlerde oluşan iltihabı azaltır. Ayrıca çorbanın içerisine biraz karabiberde ekleyebilirsiniz.

Ada çayı: Şifa kaynağı olan ada çayı bütün üst solunum yolları rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.

Bal ve limon: Bal özellikle en iyi öksürük kesicilerden sayılmaktadır. Bir tatlı kaşığı bal tüketebilirsiniz. Bir bardak ılık suyun içerisine de balı karıştırarak içebilirsiniz. Bal öksürüğü azaltır ve tıkanıklığın azalmasını sağlar.

Kahve tedavisi: Astım krizi ve öksürükten kaynaklı olan nefes darlığından dolayı oluşan acıyı hafifletmesi için bir kahve içebilirsiniz. Özellikle kafeinsiz kahve tavsiye edilmektedir. Bunun sebebi fazla olan kafein kalp hızını ve basıncını arttırabilir.

Bal ve biber: Kişide kalın balgam oluşumunu dağıtmada oldukça yarar sağlamaktadır. Özellikle solunumu rahatlatır. Balın içerisine yarım çay kaşığı toz karabiberi ekleyin ve hamur halini alana kadar karıştırın. Gün içerisinde en az üç kere tüketilmelidir.

Zencefil: Antibakteriyel ve analjezik özelliği bulunmaktadır. Solunum yollarında oluşan iltihapların azalmasına yardım eder. Soğuk algınlığı sebebi ile oluşan öksürük krizlerinde zencefilli şeker tüketilebilir. Zencefilli çayın içine bal ekleyerek tüketir iseniz göğüs tıkanıklığı ve boğaz enfeksiyonun giderilmesinde yardımcı olur.

Okaliptüs yağı: Nefes darlığı nasıl geçer derseniz okaliptüs yağı da bu konuda yardımcı olmaktadır. Analjezik ve antibakteriyel özelliği bulunmaktadır. Buhar uygulamasında suyun içerisine 3-4 damla okaliptüs yağı damlatın. Sıcak sudan çıkan buharı teneffüs ile içinize çekin. Gün içerisinde iki defa bu uygulaması yaparsanız daha hızlı sonuç alabilirsiniz.
" } ] }