{ "title": "Nefes Darlığı İlaçları", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/Nefes-Darligi-Ilaclari-44.jpg", "date": "21.01.2024 09:22:17", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Nefes Darlığı İlaçları, Nefes Darlığı; Tıptaki adı, dispne olan ve kişinin güçlükle nefes alıp verme halidir. Kökeni, somatik yani vücutla ilgili veya ruhsaldır. Solunum ritminin azalması ya da çoğalması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu tür hastalar genelde bronşlar daraldığından, nefesleri yetmiyormuş gibi gelir ve hızlı hızlı nefes alıp verirler. Hasta hırıltılı bir biçimde nefes alıp verir. Nefes Darlığı, kendi başına bir hastalık olma ihtimali yüksek olup başka bir hastalığın etkisinde de olabilir. Bu rahatsızlığın iyileştirilmesinde de ilaç kullanılmaktadır.

Nefes Darlığı İlaçları
Yukarıda yazılı olan ilaçların etken maddesi, Salbutamol'dür.
Yukarıda yazılı olan ilaçların etken maddeleri, Salmeterol, Flutikazon propiyonat'tır.
İlacın etken maddesi, Tiotropium'dur.
İlacın etken maddeleri, Flutikazon propiyonat, Salmeterol ksinafoat, Tiotropium bromür'dür.

İlaçların Genel Olarak Endikasyon Bilgileri; solunum yollarındaki iltihabı önleyici/giderici ve uzun etkili bronş genişletici ilaçlardır. Akciğerlerdeki hava kanallarının duvarlarında bulunan kasları gevşeterek genişlemelerini sağlarlar. Böylece akciğerlere hava giriş çıkışını kolaylaştırırlar, solunumu daha iyi hale getirir. İltihap giderici etkisi ile akciğerlerdeki hava yollarının duvarlarında oluşan hassasiyet ve şişmeyi azaltarak, nefes alıp vermeyi kolaylaştırırlar. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olarak da bilinen kronik bronşit ve amfizem gibi diğer hava kanalları hastalıklarında yaşanan solunum problemlerini en aza indirirler ve nefes almayı kolaylaştırırlar. Bazı ilaçların düzenli kullanımı ile tıkanmayla ilgili solunum yolu hastalıklarında, kronik bronşit ve amfizemde dahil olmak üzere KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) olan kişilerde, tıkanmayla ilgili belirtilerin tedavisinde ve atakların önlenmesinde kullanılırlar. Bazılarının düzenli olarak her gün kullanılması gerekmektedir.

İlaçlar Hakkında Genel Olarak Bilinmesi Gerekenler
Tam fayda sağlamak için, bazı ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Kendinizi iyi hissetseniz bile ilacın kullanımını aniden bırakmayınız. Doktorunuzun talimatlarına uyunuz.

İlaçların Genel Olarak Kullanım Şekli; Doktorunuz ilaçları nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmalısınız. Tedavi süresince doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız.

Nefes Darlığı İlaçları Olası Yan Etkileri; Baş ağrısı, üst solunum yolu bulaşma belirtileri, farenjit ilaçların yaygın görülen yan etkilerdir. Karın ağrısı, nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişlik gibi durumlarda Nefes darlığı ilaçlarının yan etkilerinden kaynaklı olabilir.
" } ] }