{ "title": "Nefes Borusu Kanseri", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/nefes-borusu-kanseri.jpg", "date": "21.01.2024 13:23:18", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
Nefes borusu kanseri, Vücutta önemli bir görevi olan nefes borusu, solunan havayı akciğerlere iletir. Yaklaşık 11 santimetrelik bir kıkırdak yapıdan oluşur. Nefes borusunun uzunluğu kişiden kişiye farklıdır. Nefes borusundaki tümörün cinsi çok fazla önemli değil ama damarsal yapının kanlanmış olması bazı belirtilerin daha erken ortaya çıkmasını sağlar. Eğer tümör habis bir hal gösteriyorsa, şikâyetler daha erken oluşacaktır. Çünkü habis nefes borusu tümörü hızlı bir büyüme gösterir. Bu tür tümörün çevre dokulara yayılma özelliği de vardır. Dolayısıyla ses kısıklığı ve yutma güçlüğü gibi sorunlar daha erken ortaya çıkacaktır. Bu belirtiler tümörün doğasına bağlı belirtilerdir. Nefes borusu kanseri teşhis aşamasında genellikle KOAH ve astım hastalığıyla karıştırılabiliyor. Onun için çok dikkatli olmakta fayda vardır. Nefes borusu kanserini atlamamak için şüphe etmek en önemli kural olmalıdır. Nefes borusu kanseri erişkin erkeklerde daha fazla rastlansa da gençlerde ve çocuklarda da görülebilir. Çocuklarda ve gençlerdeki tümörler genelde iyi huyludur.

Nefes borusu kanserinde sigara %60 sorumludur. Sigara kullanımı ile nefes borusu kanserinin mutlak bir bağlantısı vardır. Ayrıca kimyasal maddeler ve tozda oldukça etkili etkenlerdir. Çok fazla olmasa da kalıtımsal rolü vardır. Nefes borusu kanserinde cerrahi müdahalenin nefes borusundaki kitleyi ortadan kaldırmak ve hava yolu devamlılığını sağlamak gibi amaçları vardır. Bazı vakalarda suni nefes borusu da yapılabiliyor. Nefes borusu kanseri ameliyatı geçiren hastalar 10 gün içerisinde günlük hayatlarına dönebilirler. Bu hastalıkta tekrarlama riski vardır. Hastalığı tekrarlama riskine karşı radyoterapi uygulanır. Nefes borusu kanserinde cerrahi müdahale ve radyoterapi yapılıyorsa hastalarda yaşam şansı 3 ila 5 yıl arasındadır.
" } ] }