{ "title": "Nefes Alma Teknikleri", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/nefes-alma-teknikleri.jpg", "date": "20.01.2024 14:28:26", "author": "nagihan", "article": [ { "article": "Nefes Alma Teknikleri, İnsan yaşamının devamı için önem arz eden nefes almak basit ve doğal bir eylemdir. Basit ve doğal bir eylem olmasına rağmen birçok kişi yanlış nefes almaktadır. Doğru nefes almanın vücudumuza birçok faydası vardır. Yanlış nefes alarak vücudumuzu bu iyilikten mahrum bırakmaktayız.

Nefes Almanın Önemi

Nefes alma istemsiz gerçekleşmektedir. Doğal ve otomatik gerçekleşen nefes alma işlemini farkına varmadan yaparız. Nefes alma doğal gerçekleştiği için nefes almaktan ziyade doğru nefes nasıl alınır bunu öğrenmek gerekmektedir. Doğru nefes almaya engelleyen bazı davranışlar ve alışkanlıklar bulunmaktadır. Oturma şekilleri, duruş biçimleri doğru nefes almayı engellemektedir. Yanlış duruş hareketlerini alışkanlık haline getirdiğimiz de bu durum yanlış nefes almamıza neden olacaktır. Duruş ve oturma biçimlerinin yanı sıra kişinin içinde bulunduğu sosyal koşullarda solunum sistemini etkilemekte ve yanlış nefes almaya neden olabilmektedir. Doğru nefes almak önemlidir. Çünkü; Nefes alma vücudumuza ve organlarımıza yaşamlarını sürdürebilmeleri ve devamlılık sağlayabilmeleri için gereksinim duydukları oksijeni sağlar. Ayrıca vücutta atılması gereken atık ve toksinlerin atılmasından yardımcı olur.

Oksijen vücut bütünlüğünün ve devamlılığının sağlanması için gerekli olan ana ihtiyaçtır. Sinir sisteminin, iç organların, kalbin ve beynin çalışması için gereklidir. Besin olmadan birkaç hafta veya günlerce yaşanılabilir fakat oksijen olmadan birkaç dakikadan fazla yaşanılamaz. Yeterli ve sağlıklı oksijen alınmazsa beyin bulanıklaşır, olumsuz düşünceler başlar ve devamın da depresyon ve görme bozuklukları başlar. Ayrıca genç ve zinde kalmanın sıralarından biri temiz kan dolaşımıdır. Temiz kan dolaşımı da sağlıklı nefes almakla mümkündür. Yanı kaliteli ve sağlıklı yaşam için oksijen ve doğrun nefes almak önemlidir.

Nefes Alma Teknikleri

Dört tür nefes alma teknikleri bulunmaktadır. Bunlar; yüksek, orta, alçak ve komple nefes alma teknikleridir.

Yüksek Solunum: Yüksek solunum özellikle astım rahatsızlığı bulunan kişiler, sıkı kemer takmış kişiler ve midesinde rahatsızlığı olan kişiler bu tekniği kullanmaktadır. Ayrıca sık sık ve çok çabuk nefes nefese kalan kişiler de yüksek nefes alma tekniğini kullanmaktadır. Yüksek solunum göğüs ve akciğerlerin üst tarafında meydana gelmektedir. Göğüs kafesi, omuz ve ensenin kalmasıyla meydana gelmektedir. Yüksek solunum tekniği sığdır ve alınan nefes ihtiyaç duyulan yerlere ulaşmaz. Bu solunum türünü dar kıyafet giyen kişilerde görülmektedir.

Alçak Solunum: bu solunum türü göğüs ve akciğerlerin alt kısmında gerçekleşmektedir. Orta ve Yüksek solunum türüne göre alçak solunum daha aktiftir. Bu teknikte nefes alırken yavaşça mideyi öne iter ve nefes verirken midenin tekrar eski yerine dönmesine izin verirsiniz. Alçak solunum türünün daha aktif olasının dört ana nedeni bulunmaktadır. Bunlar;
Alçak solunum da nefes alırken daha fazla temiz hava çekilir. Çünkü akciğerlerin alt lobları buna müsaittir.

Diyafram ikinci bir kalp görevi görmektedir. Pistona benzer hareketi ile ciğerlerin altını genişleterek damarların akışını artırır. Bu durumda dolaşımın hızlanmasına ve iyileşmesini sağlar.

Diyafram hareketleri sonucunda diğer organlar uyarılarak masaj yapılmış olur.

Sinir sistemine olumlu etkileri bulunmaktadır.

Orta Solunum: bu teknik de nefes akciğerlerin orta kısımlarına doldurularak yapılan solunum şeklidir. Yüksek solunum tekniği ile alçak solunum tekniği arasındadır.

Komple Solunum: İsminden de anlaşılacağı gibi tüm solunum sistemini içeren tekniktir. Bu solunum tekniğinde başta akciğerlerin bütün loblarını kullanarak daha temiz ve sağlıklı hava almasını sağlar. Komple teknik sadece nefes egzersizleri ile yapılabilir.
" } ] }