{ "title": "Nefes Alıp Verme", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/nefes-alip-verme.jpg", "date": "21.01.2024 07:02:53", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
Nefes alıp verme, Farkında olmasak da nefes alıp veririz. Nefes almak otomatik bir dürtüdür. Fakat alışkanlıklar zamanla doğru nefes alıp vermeyi unutturabilir. Kısa nefes alıp vermeler akciğerin, tam kapasiteyle çalışmasını engeller. Organlarımızın vücutta yaşamlarını sürdürebilmesi ve vücuttaki toksinlerin atılması için düzenli nefes alıp vermek şarttır. Oksijen vücudumuzun ve organlarımızın temel ihtiyacıdır. Yemek ve su olmadan birkaç gün yaşayabilirsiniz. Fakat oksijen olmadan, birkaç dakikadan fazla yaşayamazsınız. Beyin en fazla oksijene ihtiyaç duyan organımızdır. Kalbe giden oksijenin durması kalp krizi beyne giden oksijenin durması ise beyin kanamasına sebep olur. Sonuç olarak sağlıklı ve kaliteli yaşamak için oksijen yani nefes alıp verme çok önemlidir. Oturarak çalışan insanların kendilerini yorgun ve verimsiz hissetmelerinin ana sebebi yetersiz oksijen almaktır. Doğru bir şekilde nefes alıp vermek bütün bu problemleri ortadan kaldıracaktır. Gençliğin ana sırlarından biri de kan dolaşımıdır. Buda doğru nefes alıp vermekle alakalıdır. Doğru nefes alp vererek organların, beslenmesini sağlayacak ve sağlıklı bir cilde kavuşacaksınız.

Sığ miktarda nefes alıp vermek, akciğerlerin yeterince çalışmamasına sebep olur. Yaşlanmayı hızlandırır ve bağışıklık sistemini bozar.

Genellikle acelemiz varsa, çabuk sinirlenip kızabiliyorsak, genellikle kapalı alanlarda çalışıyorsak, fiziksel aktivitelerimiz azalmış ise doğru nefes alıp vermeyi unutuyoruz. Zamanla yanlış nefes alıp verme hali kalıcı bir hal alabilir. Nefes alıp verme 4 bölümde gerçekleşir. Nefes alınır, vermeden önce kısa bir duruş aşaması olur, nefes verilir ve tekrar nefes almadan önce, kısa bir duruş aşaması gerçekleşir. Çok fazla nefes alıp verme, çeşidi bulunmaktadır. Hızlı ve yavaş nefes, düzenli ve düzensiz nefes, sesli ve sessiz nefes, derin ve sığ nefes, burundan veya ağızdan alınan nefes, rahat ya da sıkıntılı nefes bunlardan bazılarıdır.

Burun, ağız, bronşlar ve akciğer nefes alıp vermede kullandığımız organlarımızdır. Yetişkin bir insan dinlenirken, ortalama 16 kez nefes alıp verir.

Uyurken derin nefes alınıp verilir. Bunun için doğru nefes alıp vermeyi öğrenmek için, uyku simülasyonu yapabiliriz. Bunun için sırt üstü yatın, gözlerinizi kapatın, kendinizi rahat bırakın ve derin derin nefes alıp verin. Doğru nefes alıp verdiğimizde besinler daha iyi emilir, kan kalitesi artar, beyin ve sinir sisteminin sağlığında düzelmeler olur. Cilt gençleşir ve kilo kontrolüne yardımcı olur.
" } ] }