{ "title": "Nefes Alamama Hastalığı", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/Nefes-Alamama-Hastaligi-39.jpg", "date": "19.01.2024 23:55:33", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Nefes Alamama Hastalığı, günümüzde birçok insanda meydana gelen bir rahatsızlık haline geldi. Özellikle gençlerde meydana geldiği söylenen bu hastalığın farklı adları vardır. Nefes almada güçlük, hava açlığı, soluk alamama, göğüste sıkışma hissi ve nefes almakta hoşa gitmeyen bir durum gibi şekillerde tanımlanır. Çoğu zaman kalabalık ortamlarda, havasız alanlarda yaşanan, ağır idmanlarda, yokuş yüründüğünde, yürüyüşte, koşuda ve ani his değişikliklerinde, fiziksel aktivitelerde, hızlı bisiklet sürmeden sonra meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra birçok hastalıktan dolayı da nefes alamama sıkıntısı yaşanır. Akciğer hastalıkları başta olmak üzere kalp rahatsızlığında, sindirim sorunu yaşayan insanlarda, böbrek rahatsızlığı olan kişilerde, alerjik sorunları yaşayan kişilerde ve kilosu gereğinden fazla olan kişilerde de çok sıklıkla görülmektedir.

Birçok insan nefes alamadığı zaman panikler ve ne yapacağını şaşırır. Birkaç saniye ya da bir dakika kadar süren bu rahatsızlığın ardından nefes almaya başladıkları takdirde her şeyin yoluna girdiğini düşünürler. Fakat yanlış bir düşünceye kapılmışlar demektir. Bu durum günlük hayatın içinde de devan ediyorsa mutlaka bir uzmana görünmekte fayda vardır. Erken zamanda teşhis edilmesi hastalıkların ilerlemeden tedavi edilebilmesi için çok önemlidir. Normal zamanda nefes alırken ve verirken göğüs kafesi kullanılmaz. Farkına varmadan karın şişerek iner. Göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyaframın yardımı ile ciğerler temiz hava ile dolar. Buda nefes almanın normal halıdır.

Nefes Alamama Hastalığı Neden Olur?

" } ] }