{ "title": "Kronik Nefes Darlığı", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/Kronik-Nefes-Darligi-85.jpg", "date": "21.01.2024 13:09:53", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Kronik nefes darlığı, bir aydan fazla nefes almada güçlük yaşanıyor ise kabul edilir. Nefes darlığı, nefes almada güçlük, derin olarak nefes alma isteği, sık nefes alıp vermek gibi şekillerde görülen solunum yolunda zorluğa neden olan bir hastalıktır. Her türlü olarak solunum yolu güçlüğünü anlatmak için kullanılan bir ifadedir. Adında anlaşıldığı üzere kişinin nefes alıp vermede sıkıntı yaşaması ve bunun bir aydan daha fazla sürmesidir. Normalde bilinçsiz ve habersiz bir şekilde yapılan solunum işlemini, bilinçli ve zorlu bir şekilde, sık sık bir biçimde yapma isteğidir. Kişi kendini boğulacak gibi hisseder ve bu nedenle nefes alıp verişini daha hızlı ve daha derin bir şekilde gerçekleştirir.

Kronik Nefes Darlığının Sebepleri Nelerdir?

Kronik nefes darlığının birden fazla sebebi bulunabilir. Aşırı ve yoğun bir şekilde yapılmış olan fiziksel aktiviteler nefes darlığının başlı başına nedeni olarak öne sürülebilir niteliktedir. Bu tip olarak ortaya çıkan solunum güçsüzlüğü kısa süreli ve geçici olarak görülürler. Fakat bu durum bir aydan daha fazla süreli olarak ortaya çıkarsa nedenleri daha çok dikkate alınmalıdır. Bu durumda kronik nefes darlığı yaşanıyordur. Kronik nefes darlığının en önemli nedeni solunum ya da dolaşım siteminde gerçekleşen sağlık problemleri olabilir. Zatürre astım bronşit gibi sağlık sorunları bu rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Gün içerisinde aşırı spor yapıldığı zaman kişi nefes nefese kalma problemi yaşayabilir. Lakin bu sebepler ile yaşanmıyor ise sürekli yaşanıyor ise kronik nefes darlığı şüphesi ile ciddiye alarak alanında Uzman olan bir doktora başvurması konusunda fayda görür.

Kronik nefes darlığı özellikle şu durumlarda izlenmelidir
Kronik nefes darlığı tedavisi nasıl gerçekleşir?

Öncelikli olarak bu hastalığın nedenleri araştırılır. Fiziksel muayene, EKG gibi çeşitli testler yapılarak sebepleri araştırılır. Sonucuna kesin olarak varıldıktan sonra hastalığın tanısına göre tedavi işlemlerine başlanılır. Ayrıca sigara kullanmamak, sigara kullanılan alanlardan uzak durmak, temiz hava içerisinde bulunmak, sağlıklı gıdalar ile beslenmek, daha kaliteli yaşamı tercih etmek, ağır derecede olmayan sporları yapmayı tercih etmek, ideal kiloyu korumak ve burundan nefes almak diğer yapılabilecek, kronik nefes darlığı tedavisinde faydalı olacak yöntemlerdir.
" } ] }