{ "title": "Hızlı Nefes Alıp Verme", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/hizli-nefes-alip-verme.jpg", "date": "20.01.2024 13:45:00", "author": "Begüm Eser", "article": [ { "article": "Hızlı Nefes Alıp Verme, Nefes, atmosferdeki havanın ağız ve burun yolu ile akciğerlere alınıp geri verilmesidir. Her nefes beş yüz mililitre kadardır. Nefes alıp vermek ile vücudumuzun oksijen ihtiyacını karşılamış oluruz. Oksijen akciğerlerden kanımıza geçer. Kanımız akciğerlerde temizlenir. Akciğerlerden gelen kan kalbe girer ve kalpten vücuda pompalanır.

Oksijen, vücudumuzda kanın içindeki hemoglobinlere bağlanarak taşınır. Hemoglobin dokularımıza ihtiyacı olan oksijeni bırakır.

Nefes almak aktif bir olaydır. Nefes alırken solunum kaslarımız çalışır ve havanın akciğerlerimize dolmasını sağlar. Nefes vermek ise pasif bir oladır. Nefes kendiliğinden çıkar.

Hızlı nefes alıp verme, vücudumuzun oksijen açlığı durumunda ortaya çıkar. Dokularımıza giden oksijen azaldığı zaman reseptörler bunu algılar ve solunum merkezimize daha hızlı nefes almamız için uyarı gönderir. Bunu algılayan solunum merkezimiz ise akciğerlere hızlı nefes alıp verme ile ilgili emir yollar.

Hangi durumlarda hızlı nefes alıp veririz?
" } ] }