{ "title": "Hamilelikte Nefes Egzersizleri", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/hamilelikte-nefes-egzersizleri.jpg", "date": "20.01.2024 03:27:44", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Hamilelikte nefes egzersizleri, Anne adayı ve bebeğin sağlığı için, doğum sancılarının başladığı andan, doğumun gerçekleşip bebeğin dünyaya geldiği zamana kadar nefes egzersizleri yapmak çok fayda sağlayacaktır. Anne adayının doğum anına kendisini daha iyi hazırlayabilmesi ve doğum sancılarını kolay bir şekilde atlatabilmesi yapılacak nefes egzersizlerine bağlıdır. Ayrıca hamilelikte nefes egzersizleri anne adayına ve bebeğe daha kolay bir şekilde oksijen alınmasını sağlayacaktır. Doğum anına hazırlanmak için uygun ıkınma teknikleri ve nefes egzersizleri birlikte kullanıldığı zaman, anne adayına doğum zamanında bebeğin daha kolay dünyaya gelmesi için, bebeğin ilerleyeceği yolda kolaylık sağlar. Anne adayları doğum başlamadan önce hamilelik boyunca, arada sırada sürekli alıştırmalar yaparak bu nefes egzersizlerini yapmalıdır. Zamanında nefes egzersizleri yapılmayıp doğum anında, yapılan egzersizler anneye herhangi bir fayda sağlamayabilir. Hamilelikte nefes egzersizleri öğrenmek ve uygulamak için, hamile eğit, m merkezlerinden faydalanabilirsiniz. Bu nefes alma tekniklerini uygulayarak, kolay bir şekilde nefes alma egzersizlerini öğrenebilirsiniz.

Göğüs solunumu tekniğini uygulamak için burnunuzdan nefes almaya başlarken göğsümüzü şişirip ve yükseltmeye uğraşın ve daha sonra yavaş bir şekilde ağzımızdan nefesinizi tekrar dışarıya verin. Bu sırada dikkat edilmesi gereken bir husus ise karın bölgesi şişmemeli, sadece göğüs kısmı genişlemelidir. Aslında bu herkesin çok normal bir durumda sıklıkla uyguladığı bir solunum şeklidir, bu nedenle yapmakta herhangi bir zorluk yoktur.

Karın solunumu tekniği, göğüs solunumu tekniğine göre biraz daha zordur ancak yapılacak alıştırmalar ile kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bu tekniği uygulamak ve denemek için bir yere veya koltuğa dik bir şekilde oturup ve burnunuzdan yavaş halde nefes alın, işte burada nefes alma, solunumdan farklı olarak göğsümüz değil karnınız şişmelidir. Nefes aldığımız zaman göğsünüzü kaldırmayıp ve genişletmeyin, sadece karnımızı öne doğru şişmesini sağlayacak şekilde uygulayın. Bu tekniği yapıp, yapamadığımızı anlamak için bir elinizi göğsünüze diğer elinizi karnınıza koyarak öğrenebilirsiniz. Göğsünüze koyduğunuz eliniz nefes alırken hareket etmemeli, karnınızdaki eliniz ise nefes aldığımız anda öne doğru ilerlemelidir.

Doğumda nefes alıp verme işlemlerini iki ayrı bölüme ayırabiliriz. Birincisi doğum sancılarının başlama anından rahim ağzının tam açılmasına kadar olan bölüm doğumun birinci evresi, ikincisi ise rahim ağzının tam açıldığı andan bebeğin dünyaya gelene kadar olan bölüm doğumun ikinci evresidir. Bu evreler değişik şekilde nefes teknikleri uygulanmaktadır.

Doğumun ilk evresinde belli zaman aralararında sancılar gelir ve aralarda 3-5 veya 10 dakika sancısız rahat zamanlar olacaktır. Sancısız dönemlerde normal ve yavaş nefes alarak dinlenmeniz gerekir. Sancı geldiği zaman göğüs solunumu yapmak gerekir. Doğumun birinci evresinde karın solunumu yapılmaz. Doğum sancıları ilk anda bir kere solunum yapın ve sancı kesilene kadar normal şekilde nefes alıp vermeye devam edin. Bütün nefes alışverişleri burundan alıp ağızdan verilecektir. Daha sonra sancı bittiği an bir kez daha nefes alın, işte o anlarda doğum acılarını az hissetmek için güzel bir şeyler düşünün ve bu şekilde rahatlamaya çalışın. Bu uygulamalar hem anne adayının acılarını dinlendirecek, bebeğinizin de yüksek oranda oksijen sağlamada fayda sağlar.

Doğumun ikinci evresinde ise rahim ağzı tam açıldıktan sonra artık göğüs solunumu yerine karın solunumu yapmalısınız. Sancı geldiği zaman derin bir karın solunumu yaparak nefesinizi tutup ve doğum anında doktorun size tarif edildiği şekilde ıkınmaya başlayın. Daha sonra bebeğinizi ileri doğru itin.
" } ] }