{ "title": "Gece Nefes Kesilmesi", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/Gece-Nefes-Kesilmesi-44.jpg", "date": "21.01.2024 17:26:36", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Gece Nefes Kesilmesi, uyku esnasında kişinin nefesinin durması veya zorlanması ile oluşan bir durumdur. Gece nefes kesilmesi uyku sırasında oluşan uyku apnesi diye bilinen durum uyku sırasında kişinin nefesinin 10-12 saniye kadar durmasıdır. Gece nefes kesilmesi normal fizyolojik bir durum olabilir veya kişinin herhangi bir hastalığı olduğu yani patolojik bir durumda olabilir. Normal sağlıklı bir insanda gece nefes kesilmesi çok az durumda görülür. Ancak gece nefes kesilmesi durumu çok ciddi klinik belirti veren bir hastalık olarak da görülebilir. Bu durum apne sendromu ya da uykuda nefes durması hastalığı olarak da bilinen bird durumdur.

Gece nefes kesilmesi çeşitleri

Evet gece nefes kesilmesi kişinin çeşitli sebeplerden dolayı üst solunum yolunun fiziki problemlere karşı oluşan ve en sık görülen bir rahatsızlıktır. Buna tıkayıcı nefes durması denilmektedir, ikinci bir durum ise gece nefes kesilmesi santral tipte nefes durması durumudur. Bu durum solunum sisteminden sinir sistemi kanalı ile gönderilen ayarlardaki parçaları bağlı olarak çok nadir de olsa görülen bir durumdur. Gece nefes kesilmesi çeşitlerinden üçüncü olarak bilinen ise mikst tipte nefes durması durumudur. Bu nefes kesilmesi diğer bir ve ikinci nefes kesilmesinde olduğu gibi yani santral ve tıkayıcı nefes kesilmesinin yanı sıra oluşan mikst nefes kesilmesidir. Özellikle tıkayıcı tipin bir çeşidi olarak da bilinir. Gece nefes kesilmesi etkenlerin etkileşimi ile gerçekleştiği bir nefes alamama durumudur. Bu etkenler özellikle yaş ile artmaktadır. Ayrıca bağ yağ dokusu fazlalığı, mukoza gevşekliği ve kas gücünün azalması gibi nedenler gece nefes kesilmesi ne yol açan etkenlerdir. Ayrıca kişinin yumuşak doku ve kemiklerin duruşları da bu rahatsızlık için çok önemlidir. Gece nefes kesilmesinde yutak bir etkendir uykuda yutağın direnci artar ve yatış pozisyonunda gevşemiş veya güçleşmiş olan damak ve küçük değil hatta dik kökü bile çok aşırı hareket ederek yutak kanalının büzülmesine neden olur ve bu durumda hava geçmez olur ve kişinin nefesi durur. Uykuda nefes kesilmesi kişide çok daha büyük bir sorun oluşmasına neden olur. Bu durum kanda oksijen düzeyinin azalması ve karbondioksit düzeyinin yükselmesine neden olur.

Gece Nefes Kesilmesi ve Horlama

Gece nefes kesilmesi özellikle horlama yaş ve cinsiyet ile ilgili birçok ilişkisi bulunur. Kişinin sürekli horlama hali gece nefes kesilmesi ne neden olan günümüzün en büyük rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık kadınlara oranla erkeklerde de çok daha sık görülür. Ayrıca gece nefesinin kesilmesi horlamaya bağlı olarak ayrıca kişinin aşırı sigara kullanımı, alkol tüketimi ve şişmanlığı da horlamaya ve devamında ise gece nefes kesilmesine sebep olabilir.
" } ] }