{ "title": "Gece Nefes Darlığı", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/Gece-Nefes-Darligi-45.jpg", "date": "21.01.2024 22:57:38", "author": "arzu çobanoğlu", "article": [ { "article": "Gece Nefes Darlığı, Uykudan uyandıran nefes alamama hissi, nefes darlığı veya boğulma hissi gibi tanımlanan durumlar bazı hastalıklarla ilişkili olabilir. Hepimiz sabah dinlenmiş zinde uyanmak isteriz. Burundan başlayan solunum yolundaki daralmalar önce masum horlamalara sonra uykuda solunum durmalarına kadar gidebilir. Gece bu şekilde nefes alamıyorsanız geç olmadan bir Uzman doktora gitmeniz gerekmektedir.

Gece Nefes Darlığı Neden Olur?

Grip: Grip, nezle dediğimiz virüslerin yaptığı bazı hastalıklarda da gece geniz akıntısının artması yüzünden nefes alamayabiliriz. Astıma eğilim gösteren kişilerde bunu sık görürüz. İlaçlarımızı düzenli kullandığımızda geçecektir.

Panik hastalığı: Kötü rüyalar, karabasanlar uykudan nefes darlığıyla uyanmamıza neden olabilir. Uykuda nefesi daralacak diye kişi uyumaya bile çekinecektir. Psikiyatri tarafından tedavi edilir. Günümüz stresinden maalesef bu rahatsızlık çok yaşanmaktadır.

Reflü: Normalde çiğnediğimiz lokmalar, yemek borusundan aşağı iner ve mide girişinde bir tür kapı açılır. Başta kilo artmasıyla bu kapıda kaçaklar oluşur. Kapı tam kapanmaz ve midedeki asit yukarı yemek borusuna kaçabilir. Özellikle yemek yiyerek yattığımızda bu durum sizi uykudan nefes darlığı ile uyandırır. Reflü rahatsızlığı olanların yatarken midelerinin boş olması rahat bir uykuyu getirecektir.

Koah: Tedavi görenler gece rahat uyurlar. Kalp yetmezliği ilerlememiş olanlarda nefesi daralmadan uyur. Sigarayı bırakanlar gece daha rahat uyurlar.

Gece Nefes Darlığı İçin Yapılması Gerekenler
Gece nefes darlığı kesinlikle ciddiye alınmalıdır. Akciğer hastalıkları kadar diğer sistemlerin bazı hastalıklarında da nefes darlığı ilk bulgu olabilir. Bu nedenle gece nefes darlığı yaşanmış ise sabah doktorunuza baş vurmalısınız.
" } ] }