{ "title": "Gastrit Nefes Darlığı", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/Gastrit-Nefes-Darligi-91.jpg", "date": "19.01.2024 23:06:34", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Gastrit Nefes Darlığı; Gastrit, mide astarının iltihaplaranak tahriş olmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir mide rahatsızlığıdır. Belirtileri arasında göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi rahatsızlıkların yanında yemeklerden sonra midede yanma hissi oluşması, mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, koyu renkli dışkı, midede şişlik ve gaz gibi şikâyetler bulunur. Nefes darlığı sıklıkla yemek yedikten sonra mide yanmasına eşlik eder. Nefes darlığına bağlı olarak yorgunluk, halsizlik, bayılacak gibi hissetme gibi şikâyetler görülebilir.

Gastritte nefes darlığı neden olur; Mideyi tıka basa doldurmak besinlerin dışarı atılmasını zorlaştırarak besinlerin midede çürümesine neden olur. Bu çürüme ile mide gazı oluşur. Şişkinlik damar ve kalbe baskı yaparak kan dolaşımında bozulmalara neden olmaktadır. Kan dolaşımındaki bozukluk ve damarlar üzerindeki baskı nefes almakta zorlanma, düşüp bayılacakmış gibi hissetme, kalbin üzerinde baskı varmış gibi hissetme ya da kalp çarpıntısı ile kendini gösterir.

Gastrit nefes darlığı görüldüğünde ne yapılmalıdır; Evde kendinizi iyileştirmeye yönelik uygulamalara gitmeden önce Doktor kontrolü şarttır. Gastritte nefes darlığı yaşamak ilerlemiş bir gastritin habercisidir. Bu yüzden diyet ve diğer uygulamalar Doktor kontrolü altında yapılmalıdır. Tütün kullanımı gastrit gibi hastalıklarda nefes darlığını tetikler. Sigara içilen ortamlardan uzak durmak, sigara içmemek nefes darlığı ataklarını azaltır. Yine stres önemli bir faktördür. Stresli durumlarda sakinleşmeye çalışmak ve açık hava yürüyüşlerine çıkmak rahatlamaya yardımcı olabilir. Yağlı, baharatlı, asitli gıdalar gastriti tetikleyerek nefes darlığını neden olur. Uygun bir diyetle ataklar azaltılabilir hatta mide astarının iyileşmesi sağlanabilir. Kullanılan ilaçlar varsa, ilaç kullanımından sonra gastriti ne yönde etkilediği takip edilerek doktora bilgi verilmelidir.

Çay, kahve, sigara, çikolata gibi kafein içeren besinlerden uzak durulmalıdır. Kızartmalar aşırı yağlı ve hazmı zor yiyeceklerdir, kızartma yerine buğulama, haşlama, fırın yemekleri gibi gıdalar tercih edilmelidir. Fazla kuru ve sert gıdalardan uzak durulmalıdır. Bol su içmek, mide duvarının iyileşmesine yardımcı olan bal, muz, elma gibi besinlerin tüketimini arttırmak daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Küçük porsiyonlar halinde ve günde 5-6 öğün şeklinde beslenmek midenin aşırı yorulmadan çalışmasına yardım eder. Küçük lokmalar halinde ve besinleri çiğneyerek yemek sindirimi kolaylaştırır. Ihlamur, papatya gibi çaylar mide astarının korunmasına yardım ettiği gibi dolaşımı da düzenler. İçecek ve gıdalar çok sıcak ya da soğuk olarak tüketilmemelidir. Aşırı sıcak ve soğuk gıdalar zaten gastritle birlikte iyice hassaslaşan mide duvarını yıkıcı etki gösterir. Yemeklerden sonra ağır egzersizler yapılmamalıdır. Nefes darlığı yaşayan kişi açık havada yürüyüş yaparak nefesini açmayı deneyebilir ya da rahat bir şekilde uzanarak zihnini temizlemeye çalışmalıdır. Bazen küçük bir masaj nefesin açılmasına yardımcı olabilir.
" } ] }