{ "title": "Farenjit Nefes Darlığı", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/Farenjit-Nefes-Darligi-75.jpg", "date": "19.01.2024 16:28:00", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "

Farenjit Nefes darlığı: Boğazda, küçük dil arkasında ve bademciklerin olduğu kısmın (Farenks) iltihaplanmasına denir. Farenjitti oluşturan sebeplerin başında virüsler ve bakteriler gelir. Çocuklarda farenjitlerin yüzde 95'ini virüsler oluşturur. Yetişkinlerde ise yüzde 4-5 oranında bakterilerdir. Bu tip mikroplarla oluşan farenjitlere akut farenjit denir. Burnun fiziki olarak tıkanıklığı, kemik eğrilikleri ve burundaki etlerin kocaman olması, alkol, alerji, sigara beslenme bozuklukları, iklim değişiklikleri genellikle üst solunum yollarının ve nefes darlığı diğer hastalıkları gibi nedenler farenjittin gelişmesini kolaylaştırır. Hastalık, vücutta lokal ve genel anlamda belirtiler gösterir. Lokal belirtiler; boğazda aşırı ağrı, yanma, batma hissi, öksürük, yutma zorluğu nefes alamama ve boğazın o bölümünde şişlik ve kızarıklık ile kendini belli eder. Bunlar lokal belirtilerdir.

Farenjit nefes darlığı genel belirtiler; Yüksek ateş, boyunda bulunan lenf bezlerinin şişmesi, iştahsızlık, hâlsizlik, yorgunluk gibi diğer belirtilerdir. Hastalığın tedavisi mutlak surette istirahat etmek ve kalorisi çok yüksek gıdalar, ayrıca ilaç, vitamin ve nefes açıcı ilaçlarla desteklenmelidir. Eğer akut farenjit tam tedavi olmaz ise kolaylaştırıcı nedenler hâlen devam ediyorsa hastalık kronikleşebilir. Genel olarak kronikleşmede şu etkenler de sayılabilir: Ailevî yatkınlık, dolaşım sistemi rahatsızlıkları, böbrek hastalıkları, sindirim sistemi rahatsızlıkları, endokrin rahatsızlıklar ve gayrisıhhî ortamlarda çalışma hastalığın kronikleşmesine sebep olan etkenlerdir. Bir başka sebep de farenkse komşu organların kronik rahatsızlıkları. Kronik farenjittin biçimlerini hekim saptar. Bunlar şöyle sıralanabilir: Basit tipte kronik farenjit, daha çok ergenlerde görülür.

Muayenede farenks mukozasında kırmızılık ve üstünde ufak tipte kabarcıklar durumunda lenf bezleri görülür. Yine bu kısımda kurumuş ifrazat vardır ve hasta bunu dışarı çıkarmak için gıcık şeklinde öksürmek ister. Heterotrofik biçiminde lenfler biraz daha büyümüştür. Dolayısıyla farenks mukozası kalınlaşmıştır ve hastanın, genzinde yapışkan tutkal gibi ifrazat olduğunu söyler. Lateral farenjitte ise farenksin yan duvarlarında, yani bademciklerin arkasında yukarıdan aşağıya inen şerit biçiminde kalınlaşmış mukoza ve lenf bantları oluşur. Hasta, sabah kalktığı anda boğazında ağrı ve sanki yabancı bir cisim varmış gibi bir sıkıntının olduğunu hisseder. Atrofik farenjit de farenks mukozası incelmiş ve pembe görünümünü kaybetmiş, çok soluk bir durumdadır. Hastanın boğazında sertlik, kuruluk ve hissi, yapışkan kabukların bulunması, nefesinin çok ağır kokması şikâyet sebebidir. Mukozanın görünümü cilalı gibidir. Kronik farenjit ve farenjitlerin tedavisi; akut farenjitlerin akılcı tedavi edilmesi, ilaçların doğru alınması ve tam istirahattir. Eksik olan tedavi, hastalığı uzatır. Hastanın ailevî yatkınlığı da varsa, kronikleştiyse, mevcut olan hastalığı kolaylaştırıcı nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir. En önemlisi, burunda nefes almayı engelleyen bir kemik eğriliği veya et varsa hemen düzeltilmesi gerekir. Büyük kentlerdeki hava kirliliği de farenjit sebeplerindendir.
" } ] }