{ "title": "Derin Nefes Alma İhtiyacı", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/derin-nefes-alma-ihtiyaci.jpg", "date": "19.01.2024 23:53:19", "author": "melike çembertaş", "article": [ { "article": "Derin Nefes Alma İhtiyacı, İnsanlar özellikle stresli olduğu zamanlarda kalabalık ortamlara girince nefes alamadıklarını ya da boğulur gibi hissettiklerini belirtmişlerdir. Böyle zamanlarda derin bir nefes alma ihtiyacı içine girebilirler. Günümüzde en çok rastlanan psikolojik rahatsızlıklardan biri Anksiyete bozukluğudur. Anksiyete bozukluğunun en önemli belirtisi nefes almada zorlanma, derin bir nefes alma ihtiyacı yani nefes darlığıdır.

Anksiyete bozukluğu, Anxios kelimesinden türemiştir. Anxios, boğulma, sıkışma, nefes almada zorluk anlamlarına gelir. Kaygı bozukluğu olan kişilerde ya da sınav, önemli bir iş görüşmesi, insanın hayatını etkileyen önemli bir durumun ortaya çıkması, derin bir nefes alma ihtiyacını tetikler.

Panik atak, en meşhur anksiyete bozukluklarından biridir. Panik atak sırasında nefes almada zorlanma, bulantı, karın ağrısı, gözlerde kararma, baş dönmesi, ölüm korkusu, soluğun kesilmesi, çarpıntı, terleme, titreme görülebilir. Kapalı alanlardan dışarı çıkma ve derin bir nefes alma ihtiyacı duyarlar. Fibromiyalji, aşırı fobi, kalp ve göğüs kafesindeki rahatsızlıklar hastalık derecesinde nefes alma ihtiyacını tetikleyebilir. Bipolar bozukluğu olan kişiler, stresli ortamlarda nefes alma zorluğu çekerek dışarı çıkma isteği içinde olabilirler.

Nefes darlığı, nefes almada zorlanma ya da nefes vermede zorlanma ve derin bir nefes alma ihtiyacı farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Örneğin; nöbetler halinde gelen derin nefes alma ihtiyacı, kalp astımına, akciğer ödemine ve bronşlarda iltihaba işarettir. Bu tür nefes alma ihtiyacına öksürük eşlik eder. Nöbet halinde nefes alma ihtiyacı özellikle geceleri ortaya çıkar. On dakika ile birkaç saat arasında süren nöbetler halinde görülür. Nöbetin günlerce sürmesi astım olarak bilinir.

Sürekli nefes darlığı, daha çok kalp, dolaşım ve solunum bozukluklarının ileri dönemlerinde görülür. Uzun süre sigara kullanan kişilerde de daha yaygın görülmektedir.

Aşırı kilolu ve yaşlı kişilerde hızlı yürüme, merdiven inip çıkma, uzun süre bir yerde kapalı kalma sonrası ortaya çıkabilir.

Stres ve psikolojik durumların dışında nefes darlığı çeken kişiler ayrıntılı solunum sistemi muayenesi yaptırmalı, akciğer röntgeni çektirmeli, bunların yanında tiroit ile ilgili bir sıkıntının olup olmadığının tespit edilmesini ve kansızlık durumunun araştırılmasını isteyebilir.

Sigarayı bırakmak, nefes egzersizlerine başlamak, stresli durumlarda kaçınmak nefes darlığını önlemede yardımcı olur.
" } ] }