{ "title": "Burundan Nefes Almak", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/Burundan-Nefes-Almak-29.jpg", "date": "19.01.2024 11:08:31", "author": "Mustafa ŞİMŞEKLER", "article": [ { "article": "
Burundan nefes almak, Nefes alıp verirken burnumuzu mu yoksa ağzımızı mı kullanmamız gerektiği merak edilen bir sorudur. Doğumdan sonra ağlamamız ile karşılaştığımız pek çok etken bizim gelecekte nasıl solunum yapacağımızı belirler. Birçoğumuz ağızdan alınan nefesle daha çok oksijen alınabildiğini bile düşünebiliriz. Ağız solunumu zararsız ve selim bir durum gibi görünmesine karşın, aslında en doğal ve en uygun solunum şekli burundan nefes almaktır.

Burun yalnızca akciğerlere giden bir kanal vazifesi görmez, bununla birlikte içinde geçen havanın standardize edilmesi ve gelen havanın özellikleri ne olursa olsun onu akciğerler için ideal forma dönüştürme görevini de üslenir. Bu faaliyet esnasında havayı süzer, temizler, etler vasıtasıyla havayı 36 santigrad dereceye getirir, ayrıca havanın nem sdengesini de ayarlayarak %100 doygunluğa ulaşmış nemli bir havanın akciğerlere geçişini sağlar.

Bir insan günde ortalama 30.000 kez solur. Bu kadar sık tekrarlanan bu hareket ile 15 litre civarında hava solunur. Alınan bu hava içerisinde vücuda giren bakteri, toz ve alerjenler birçok hastalığa sebep olabilir. Eğer bu zararlılar ağızdan nefes almak yoluyla vücuda alınırsa akciğerdeki hava keseciklerinden (Alveol) temizlenmeleri 60-120 gün arasında sürer. Ancak eğer bu hava burundan nefes almak yöntemiyle vücuda alınırsa bu zerreciklerin burundan temizlenmesi yaklaşık 15 dakika sürer.

Burundan nefes almak ile hava içerisinde bulunan su molekülleri burun içindeki küçük kıllarda ve burun içi derisi üzerinde tutulur. Ancak solunumu Ağızdan nefes alıp verme yöntemiyle yaptığımız zaman vücuttan Co2 ile nem kaybı gerçekleşir ve bu durum sıvı kaybına yol açar.

Burundan nefes almak yerine ağızdan nefes alındığı takdirde yutak ve damak kısımları sürekli kuru olacağından, bu kişilerin grip ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıkları daha uzun ve ağır şekilde sürmektedir. Bu durum hayat kalitesini ve iş konsantrasyonunu bozmaktadır.

Burundan Nefes Almak Faydaları Nelerdir?
" } ] }