{ "title": "Bronşit Nefes Darlığı", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/Bronsit-Nefes-Darligi-39.jpg", "date": "19.01.2024 20:08:51", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Bronşit Nefes Darlığı, vücut bölümlerinden akciğere doğru gitmekte olan hava yollarının tıkanması ile bronşit oluşumu başlayarak nefes darlığı oluşur. Göğüs hastalıkları içerisinde yer almaktadır. Bronşit, kendi arasında ikiye ayrılır. Bunlar; akut ve kronik bronşit türüdür. Bu rahatsızlıklarla karşılaşılması durumunda nefes almada problemler oluşmaktadır. Akut bronşit, genellikle grip enfeksiyonlarında belirir. Boğmaca, tipo, kızamık gibi hastalıkların başlangıcında görülür. Kronik bronşit, nefes alınan noktalarda ciddi bir iltihap oluşumuna sebep olur. Tedavi yapılmaz ise iyileşme süresi uzar. Hava yollarını yağlayan bezler büyüyerek içerisindeki tüyler görevini yerine getiremeyecek duruma gelmektedir.

Bronşit nefes darlığı, rahatsızlığı ile karşı karşıya gelinirken kuru öksürük ve balgam oluşumu ateşlenme ve ağrı oluşarak soğuk ve sisli havalarda bu rahatsızlığın şiddeti artar. Bronşit nefes darlığı hastalığı için mutlaka Uzman bir hekime danışılarak muayene edilmelidir. Bu rahatsızlık zamanında teşhis edilmezse kronikleşebilir. Bu yüzden oluşan nefes darlığı ciddiye alınarak önlemi alınmalıdır. Bunu kontrol edebilmek için dinlenmeye gereksinim duyulur.

Her yaştan insan bronşit nefes darlığından ötürü sağlık sorunu yaşayabilir. Yokuş bir noktaya çıkmak, bisiklet sürmek, ağır yükler taşımak, hızlı spor aktiviteleri ve sigara kullanımı bu rahatsızlığı tetikler. Nefes darlığı, nefes alıp vermekte zorlanma, derin nefes alamama, nefesin yetersiz kalması sıkıntılarının başında gelir. Nefes darlığına tıpta \"dispne\" denilmektedir. Duru dururken de bronşit nefes darlığı oluşumu kaçınılmazdır.

Bronşit nefes darlığıyla mücadele etmenin yolları

Öncelikle hekim tarafından gerekli teşhis yapılmalıdır. Bunun için sigara, nargile kullanımından vazgeçmek doğru olacaktır. Ağır hareketli bulunmayıp aşırı efor sarf etmemek gerekir. Ayrıca bu zararlı maddeleri kullananlarla aynı ortamı paylaşmamak gerekir. Aşırı soğuk ve sisli havalarda dışarı çıkılmaması gerekir. Özellikle nefes alınan kısımda iltihaplanma mevcutsa sürekli kontroller sağlanmalıdır.

" } ] }