{ "title": "Bebeklerde Nefes Kesilmesi", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/bebeklerde-nefes-kesilmesi.jpg", "date": "20.01.2024 16:04:58", "author": "selvi un", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Nefes Kesilmesi, Bebek doğduğu zaman ciğerlerini hızlı bir şekilde hava doldurmak ve aynı zamanda ciğerlerindeki sıvıyı dışarı çıkartmak zorundadır. Yeni doğan bir bebek ciğerlerindeki kanın da hacmini arttırmak zorundadır. Normal zamanda doğan bebeklerin ciğerleri tamamen gelişmişken, erken doğan bebeklerin ise ciğerleri tam gelişemez. Bu da prematüre doğan bebeklerin solunum problemi yaşamasına sebep olur. Bu solunum problemi iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Birincisi; tipik solunum sorunları ikincisi ise geçici hızlı solumadır.

Bu rahatsızlıklar yeni doğan bebeklerde ölümle sonuçlanabilmektedir. Solunum bozukluğu belirtileri genel olarak bebek doğar doğmaz birkaç dakika içinde anlaşılabilir. Belirtileri; hırıltılı solunum, cilt renginin esmer oluşu ve burun şeklinin farklı olmasıdır. Bebek sert ve düzensiz solup alıp verir. Kesin teşhisin konulması için ciğer röntgeni çekilmeli ve kan testi yapılmalıdır. Bebeğin nefes alıp vermesini kolaylaştırmak için ılık ve nemli oksijenle doldurulmuş bir kuvöze konması gerekmektedir. Bebeğin solunum sorununun derecesine göre soluk borusuna tüp sokulabilir. Bunda amaç yeni doğan bebeğin ciğerleri gelişinceye kadar herhangi olumsuz bir durumla karşılaşılmaması içindir.
" } ] }