{ "title": "Bebeklerde Hızlı Nefes Alıp Verme", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/bebeklerde-hizli-nefes-alip-verme.jpg", "date": "19.01.2024 08:37:30", "author": "yelda öztürk", "article": [ { "article": "
Bebeklerde hızlı nefes alma, fizyolojiktir. Yenidoğan döneminde, daha büyük çocuklara oranla daha fazla solunum yapılır. Yenidoğanlar için 40-50, süt çocukları için; 30-40, okul çağındaki çocuklar için 16-20, adelösan ve daha büyük çocuklar için 14-16 solunum sayısı normalidir. Solunum sayısı gözle bakarak veya el çocuğun karnına koyunulup 1 dakika boyunca sayılarak bululunabilir.

Solunum sayısınınsa normalden fazla olmasına takipne denir. Fizyolojik olabildiği gibi birçok hastalığın da bulgusu olabilir.

Ateşli hastalık dönemlerinde 38 derecenin üzerindeki her 1 derecelik vücut sıcaklığı artışına karşılık solunum sayısı dakikada 4-6 artar.

Takipne ile gelen bir bebekte sadece akciğer hastalıkları düşünülmez. Patent ductus arteriosus, hipoplastik sol kalp sendromu, büyük arter transpozisyonu, fallot tetrolojisi, atrioventriküler septal defekt gib kalp hastalıkları da pulmoner ödeme neden olarak hastaların takipneik olmalarına neden olur. Metabolik hastalıklar da yine aynı şekilde takipneye neden olabilirler.

Yenidoğan döneminde en önemli sorun RDS (Resipratuar distress sendromu)'dir. Hyalen membran hastalığı olarak da bilinir. Çoğunlukla prematüre bebeklerin hastalığıdır ve erken doğuma bağlı sürfaktan eksikliği sonucu meydana gelir. 28. Gebelik haftasından önce doğanlarda daha sık gözükür. Term doğum zamanına yaklaştıkça RDS görülme sıklığı azalır. Sürfaktan tip2 pnömositlerince salgılayıp akciğerinin yüzey gerilimini düşürür ve kollobe olmasını engeller. İşte bu bebeklerde sürfaktan az olduğu için alveollerin kollobe olmasını engellemek adına hızlı hızlı solunum yaparak havanın tam boşalmamasını sağlarlar.

Hyalen membran hastalığına sahip bebekler hastanelerin yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde tedavi altına alınırlar.

" } ] }