{ "title": "Balgam Nefes Darlığı Yaparmı", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/Balgam-Nefes-Darligi-Yaparmi-54.jpg", "date": "21.01.2024 02:34:10", "author": "Seyhan POLAT", "article": [ { "article": "Balgam nefes darlığı yapar mı, özellikle kış mevsiminde ortaya çıkan ve sürekli tekrarlanan Bir öksürük tipidir. Balgamın kişilerde meydana getirdiği hırıltı ve nefes darlığı kişiyi perişan eder. Bu yüzden kişi balgam çıkarmak istediğinde sorunum yapmakta güçlük çeker. Balgamlı öksürük ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Örneğin Kronik sinüzit astım zatürre bronşit gibi önem taşıyan hastalıklar meydana getirir. Öksürüğün türü ne olursa olsun kesinlikle tedavi ihmal edilmemesi ve gerektiğinde acilen bir doktora giderek bu öksürükleri nedenlerini yenilik olarak tedavi olmak gerekir. Sigara tüketen kişilerde balgamlı öksürük tablosu ile daha sık görülmektedir. Doktorun bilgisi dâhilinde olmayan ilaçları kesinlikle kullanmamak gerekir. Sadece balgamın Uzman bir doktor tarafından takip edilmesi önem taşımaktadır.

Çoğu zaman sabahları uyanınca meydana gelen balgamlı öksürüğün giderek renginde bir değişiklik olursa, balgam çıkartmakta zorluk çekilirse ve beraberinde hırıltı ve nefes darlığı, ateş gece terlemeleri, aşırı kilo kaybı varsa, bu çok önemli bir hastalığın habercisi olabilir. Oluşan bu balgam bir hasta nefes daralmasına sebebiyet verir ve beyaz bir renkte ise sıkıntı sigara kullanımından kaynaklanıyor olabilir. Sigara kullanan kişilerde beklenen ve olan bir durumdur. Eğer balgamın rengi zaman geçtikçe değişkenlik gösteriyorsa, özellikle sarı renkten yeşile dönüşmesi balgama sebep olan enfeksiyonlara neden olmuş demektir. Eğer enfeksiyon bulaşmışsa balgamlı öksürüklerde balgam miktarında artış yaşanacaktır. Eğer öksürükle beraber balgamın rengi gitgide koyulaşarak kahverengi bir görünümüme bürünüyorsa, bronşitten ya da zatürreden şüphe duyulabilir. Balgamın içeriğinde küçük siyah noktalar varsa hava kirliliğine neden olmuş olabilir. Balgamlı öksürük kanla beraber görülüyorsa, çok ciddi bir hastalığın habercisi ya da bronşitin çok şiddetlinin göstergesi olarak meydana gelebilir.

Balgam nefes darlığı yapar mı, tedavisi varmı?

Evde uygulanacak yöntemlerle balgamdan dolayı meydana gelen nefes darlığının tedavi edilmesi mümkündür. Özellikle ıhlamış çayının balgam ve nefes darlığı için en uygun tedavi yöntemidir. Ayrıca tarçın kökü, zencefil balgamlı nefes darlığı için bitkisel tedavi metotları arasında en faydalı ve etkili sonuçlar elde edilen yöntemlerdendir. Yapılacak bu karışım için, 1 litre kadar suyun içine 1 adet orta boy elmayı soymayacak şekilde dilimlere ayırarak kabuğu ile suyun içine atılıp elmalar yaklaşık olarak 10 dakika haşlanmasının yanı sıra elmalar sudan alınmalı ve karışım çay olarak kullanılmalıdır. Bu çay göğüslerde yumuşamayı sağlayarak, balgamların temizlenmesine ve rahat nefes almasına yardımcı olmaktadır. Karışıma ıhlamur, zencefil tarçın ekleyerek tüketilebilir. Bu yapılan harika karışım sayesinde balgam ve nefes darlığından kurtulmak mümkündür.

" } ] }