{ "title": "Astım Nefes Darlığı", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/Astim-Nefes-Darligi-68.jpg", "date": "20.01.2024 03:00:29", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Astım nefes darlığı, nefes alma ırasında havanın alveol adı verilen hava boşluklarına iletilmesini sağlayan hava yollarında görülen daralma, tıkanma ve hava akımındaki zorluklar ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Astım, hırıltı, öksürük ve nefes darlığı gösteren bir kronik rahatsızlıktır. Hastalığının şiddeti ile hastada görülen yakınmalar da fazla görülmeye başlar. Fakat her nefes darlığı ve hırıltılara astım demek doğru değildir. Nefes darlığının astım ve enfeksiyonlardan ayırt edilmesi gerekmektedir. Birinci derecen yakın akrabalarda ve ailede astım görülmesi ve bununla beraber nefes darlığının artması, sigara dumanı, toz, polen gibi sebeplerden dolayı nefes darlığı, nezle ve alerjik gibi hastalıkların sebebi astımdan kaynaklanmaktadır. Astım hava yollarında görülen daralma ile ortaya çıkan rahatsızlıktır. Ataklarla beraber nefes darlığı gibi diğer rahatsızlıklarda kendini göstermeye başlar. Bu gibi atakların dışında başka bir rahatsız edici problemler ortaya çıkmaz.

Astım Nefes Darlığı Belirtileri Nelerdir?

Hava yollarında daralmaların olması ile beraber, göğüste baskı, kuru öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi belirtiler görülür. Bu belirtiler aynı anda seyredebileceği gibi, tak başına da görülebilir. Ancak bu şekildeki nefes darlığı yalnızca astıma özgü değildir. Astımda görülen nefes darlığı kendine özgü birkaç özellik taşır. Bunlar;
Astım Nefes Darlığı Nasıl Teşhis Edilir?

Hastanın durumunda astım belirtilerini gösteren yakınmaları olmalıdır. Nefes darlığı, hışıltı ve öksürük gibi solunum yolları rahatsızlıkları etkilerinin tekrarlayıcı olması ile beraber, hastanın ayakları dışında kendini iyi hissetmemesi, spor yapıyor ise ondan sonra görülen şikâyetlerin artması ve ailede görülen diğer bir astım hastaları gibi sebepler bulunmalıdır. Astımdan kaynaklı olan nefes darlığının belirlenmesinde kan tahlillerinin yeri yoktur. Hastaya solunum testi yapılmalı ve akciğerlerden röntgen çektirmelidir.

Astım Nefes Darlığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Astım nefes darlığı hastalığında ilk olarak doktorunuzu başvurmalısınız. Doktorunuz en uygun tedavi yöntemini uygulayacaktır. Uygulanan astım nefes darlığı tedavisinin amacı, hastanın rahat nefes almasını sağlamak ve hava yollarında mikrobik olmayan iltihaptan kaynaklanan daralmaları gidermektir. Hasta doktoru ile iş birliği içinde olduğu sürece yakındığı rahatsızlıkları da kontrol altına alınacaktır. Astım nefes darlığı tedavisinde hastalığı tetikleyici toz, sigara dumanı gibi faktörlerden uzak durmalıdır. Astım bir solunum yolu rahatsızlığı olması nedeniyle, ilaçlar inhalasyon yolu ile verilir. Yani ilaçlar doğrudan solunum yollarına gitmektedir. Bu yöntemle ilaç tedavisi küçük dozlar halinde hastaya uygulanmaktadır. Hastanın herhangi bir belirtisi olmasa bile, ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanmalı, astım rahatlatıcı gibi ilaçları ise sadece öksürük ve nefes darlığı görüldüğü zaman kullanmalıdır. Bu ilaçlar doktorunuz tarafından ayarlanarak, uygun bir tedavi planı ile sizlere sunulacaktır.
" } ] }