{ "title": "Ani Nefes Kesilmesi", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/Ani-Nefes-Kesilmesi-34.jpg", "date": "20.01.2024 19:42:58", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "
Ani nefes kesilmesi, birçok farklı nedene bağlı olarak oluşan durumlardan biridir. Kimi zaman organik problemlerden kaynaklanarak ortaya çıkan bu problem, kimi zamanda psikolojik olarak ortaya çıkabilmektedir. Organik neden bağlı olarak meydana gelen ani nefes kesilmesi sorunları aslında çok daha tehlikeli olabilmektedir. Özellikle kalpten ve akciğerlerden kaynaklanan nefes kesilmesi rahatsızlıkları insanlarda hayati problemlere neden olabilmektedir. Yapılan bazı araştırmalara göre meydana gelen ani nefes kesilmesi sorunlarının yüzde yetmişten fazlası organik olarak meydana gelen nefes eksilmesi sorunlarıdır. Öyle ki solunum yollarına kaçan cisimlerin nefesi kesmesi durumları bile organik durumlardan kaynaklanan durumlardandır. Ani nefes kesilmesi durumunda acil müdahaleler gerekebilmektedir. Özellikle yaşı ilerlemiş olan insanlarda bu durumlar çok ciddi olabileceği için ilk birkaç dakikaya kadar geçen süre altın süre olarak değerlendirilir. Özellikle nefesin tamamen kesilmesi durumu ölümle bile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle bu gibi durumlarda çok daha dikkat edilmelidir.

Ani nefes kesilmesi organik neden olur?
Ani nefes kesilmesinin psikolojik neden olur?

Panikatak: Psikolojik bir rahatsızlık olan bu rahatsızlık bazen vücudun aşırı kasılmasına neden olarak nefes almayı engelleyebilir. Bu durumda ani nefes kesilmesi ortaya çıkabilir.

Aşırı heyecan ya da korku: bu gibi durumlarda kişi hızlı bir şekilde nefes alıp verebilir. Direk olarak çarpıntı olarak adlandırılan nefes durumu aniden kesilerek soruna neden olacaktır.

Ne yapılabilir?

Tıkanıklığa bağlı olarak ortaya çıkan ani nefes kesilmesi durumunda öncelikle tıkanıklığa neden olan maddenin solunum yollarından çıkarılması gerekmektedir. Bunun için bilinçli kişiler tarafından bazı ilk yardım uygulamaları yapılmalıdır. Cisim çıkarıldıktan sonra ise acilen sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bu süreçte ise ağız içi iyice temizlenmeli ve dil öne çekilmelidir. Kişi başını yukarı doğru kaldırarak daha rahat nefes almasını sağlayabilir. Bu şekilde gerekli olan oksijen tekrardan vücuda girecektir. Bunun yanı sıra eğer sorun psikolojik olarak meydana geliyorsa kişi çok üstüne gidilmeden rahatlatılmalı ve varsa hastalığı ile ilgili ilaçları kullanmalıdır. İlaçlar kullanılsa bile acil olarak doktora gidilmelidir. Bu şekilde gerekli olan önlemler alınmış olacaktır.
" } ] }