{ "title": "Alerjik Nefes Darlığı", "image": "https://www.nefes.gen.tr/images/Alerjik-Nefes-Darligi-57.jpg", "date": "19.01.2024 08:06:07", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Alerjik Nefes Darlığı, Alerjik nefes darlığının nedeni alerjik astım ile bağlantılıdır. Alerjik astım 'alerjen' adı verilen polen, küf, akar, toz gibi maddelerin solunması ile artış gösterir. Alerjik rahatsızlığı olan kişiler herhangi bir duman solunduğu zaman, tozlu ortamlara mağruz kaldığı zaman ya da kuvvetli kokular çektiği zaman rahatsız olur bu da hastaların nefes darlığı çekmesine neden olur. Alerjen maddeler her yerde bulunabildiği için hastanın nefes darlığı çekmemesi ve astım atakları yaşamaması için dikkatli olması gerekir. Alerjik rahatsızlıklardan dolayı nefes darlığı çeken hastaların solunum yollarında sorun var demektir. Alerjen maddeler akciğerlerde toplanarak bronşlarda spazm oluşmasına neden olur. Bunun sonucunda solunum yolları iltihaplanır bu da akciğerde mukus tabakası meydana gelir. Alerjik nefes darlığı ile genelde hırıltılı nefes alma, öksürük, göğüs üzerinde baskı hissi gibi durumlarda yaşanmaktadır.

Alerjik nefes darlığı tetikleyen durumlar
Ayrıca grip nezle gibi üst solunum yollarını etkileyen hastalıklar dikkate alınmalı rahatsızlığın alerjik astıma dönüşmemesi için gerekli tedavilerin yapılması gerekir. Günlük yaşanılan stres de alerjik astım ataklarını tetikleyerek alerjik nefes darlığına neden olur. Tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği taktirde çeşitli uyku bozukluklarına, nefes darlığı yüzünden uyku apnesine, konsantrasyon eksikliğine, iştahsızlığa ve depresyona neden olabilir. Bu yüzden hastaların bu konuda bilinçli olması gerekir.

Alerjik nefes darlığı tedavisi nasıl yapılır?

Alerjik nefes darlığı alerjenler yüzünden oluşmuş ise yapılacak ilk adım bu alerjen maddelerden uzak durmak olacaktır. Bu tip durumlarda doktor gerekli muayeneyi yaptıktan sonra hastaya çeşitli astım ilaçları verir. Acil hastalara solunum maskesi uygulanır. Bronkodilatasyon ile bronşları genişleterek oksijen alımını artıran “bronkodilatör” önerilir. Ayrıca üst solunum yollarında oluşan iltihaplanmaları önlemek için antibiyotik tedavisi uygulanır. Alerjik nefes darlığının iyileşme süreci çok uzun yıllar sürebilir hatta hiç geçmeyebilir. Hastalar bu konuda bilinçli olmalı ve kendilerine zarar veren alerjen maddelerden uzak durması gerekir.
" } ] }